Dordtse huisartsen maken zich zorgen over daling patiënten sinds coronavirus: 'kom wél langs'

“Als je dingen hebt, kom dan echt naar de huisarts of het ziekenhuis, want het kan iets zijn”, dat zegt Peter van der Meer, directeur van het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal mensen dat naar een dokter gaat met 70% gedaald. Dordtse artsen maken zich daar zorgen over. “Het is raar dat we zoveel zorg die we normaal gesproken zien, er nu niet is.”

Waar de daling vandaan komt, is niet duidelijk. “Men sport niet, of heel weinig, dus die sportblessures die zijn er niet”, zegt Van der Meer. “Maar het is toch raar dat we veel minder mensen met een herseninfarct of hartinfarct hebben?” Ook Henk Stout, directeur samenwerking huisartsen Drechtsteden e.o., noemt de daling van het aantal hersen- en hartinfarcten ‘heel gek’. “Je zou het ook niet verwachten onder dit soort omstandigheden.

Welkom bij huisarts

Mensen kunnen gewoon langskomen en dat kan helemaal veilig, zeggen de Dordtse huisartsen. Het vermoeden is dat sommige patiënten wegblijven omdat ze denken dat de arts het te druk heeft. Andere patiënten komen niet omdat ze bang zijn voor besmetting met het coronavirus.

Huisartsenprakijk is veilig
Toch hoeven patiënten niet bang te zijn voor besmetting. De 120 huisartsen in Drechtsteden en de West-Alblasserwaard hebben maatregelen genomen om die kans te minimaliseren. “We proberen de patientenstromen helemaal te spreiden”, zegt Stout. “Dat komt er op neer dat mensen met een verdenking op corona op de huisartsenpost in het Albert Schweitzer terecht kunnen als ze hun eigen huisarts bellen. Omdat die patiënten dus niet in de eigen huisartsenpraktijk komen, zijn alle andere patiënten, die dus geen verdenking op corona hebben, ook veilig.

Dat deze methode werkt, blijkt volgens Stout uit het gebrek van huisartsen en ander personeel dat in de huisartsenpraktijken werkt met corona.

www.youtube.com/watch?v=GN00dah8Mlc

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)