Dordtse rioolwaterzuivering ondergaat maandenlange renovatie

Het is een flinke klus: 11.000 beluchtingsschotels in de rioolwaterzuivering aan de Baanhoekweg moeten worden vervangen. Ook een rooster dat vol zit met haren en vieze dingen gaat eruit. De rioolwaterzuivering werkt namelijk niet meer optimaal en daarom wordt er hard gewerkt aan de renovatie en schoonmaak ervan.

De rioolwaterzuivering aan de Baankhoekweg reinigt het water van ongeveer 193.000 Nederlanders, maar door alle haren en vieze dingen, zat het verdeelwerk verstopt. Daardoor was er geen evenredige verdeling meer van het water. Het rooster is inmiddels vervangen, maar daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost.

Ook het beluchtingssysteem werkt niet meer optimaal. Daarom worden de 11.000 beluchtingsschotels vervangen. “De beluchtingsschotels zorgen ervoor dat zuurstof wordt ingebracht in het afvalwater”, vertelt projectleider Joost Jongeel. “Met die zuurstof groeien de bacteriën die dat afvalwater opeten.” De schotels zijn vervuild door aanslag op de schotels en doordat de schotels elke keer weer uitzetten en krimpen, verouderen ze. Daardoor wordt de inbreng van zuurstof minder.

Duurzaamheid

Daarnaast is er nog een andere reden van de renovatie. “In de loop van de jaren neemt het energieverbruik toe”, vertelt Leo Stehouwer van Waterschap Hollandse Delta. “Door in de bak weer nieuwe beluchtingselementen aan te brengen, gaan we weer energie besparen.”

De werkzaamheden zijn in januari begonnen en naar verwachting over een jaar afgerond. Naast de roosters en beluchtingselementen, wordt ook de apparatuur binnenin vervangen. Dordtenaren zullen daar geen last van hebben.


www.youtube.com/watch?v=SzzEjNMdT04

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)