Een bijzondere vondst bij het pand Voorstraat 121

De eigenaren van het pand Voorstraat 121, Sanne Hofman en haar partner Armando, keken vreemd op toen ze bezig waren met het schuren van een oud balken plafond. Onder een dikke verflaag kwamen prachtige schilderingen van tulpen en vogels tevoorschijn.

Twee jaar geleden kochten ze het pand waar voorheen een apotheker in was gevestigd. Het pand was al dertig jaar onbewoond. Toen ze er voor het eerst in kwamen kijken stond de oude inventaris er nog gewoon. Inclusief opgemaakte bedden, keukenkastjes met potten en pannen en ook de nodige apothekersspullen kwamen tevoorschijn. Ze doorzagen direct dat dit pand hun droom-kluspand zou worden en gingen voortvarend aan de slag. Toen de ruimte waar voorheen de keuken was, en in de nieuwe situatie ook de keuken zou komen stuitten ze dus op het balken plafond met een dikke stroperige verflaag.

Sanne: 'We begonnen met schuren maar al snel zijn we over gestapt op mesjes en een verfbrander, en toen kwam de schildering in beeld'.

Bouwhistoricus Christine Weijs van de gemeente Dordrecht is zeer geinterreseerd in deze beschilderingen: 'Zeventiende eeuwse beschilderingen zijn sowieso zeldzaam, maar deze met de tulpenafbeeldingen zie je bijna nooit. Dit is zo als ik het nu kan bezien uniek in Nederland en ik zou de bewoners echt aanraden om hier een monumentenstatus voor aan te vragen bij het Rijk'.

Sanne en Armando hopen na de zomer klaar te zijn met de grootste verbouwingsplannen en de keuken onder het balken plafond te gaan gebruiken. Wil je de belevenissen van de verbouwing verder volgen, op de instagram pagina @apotheekaandevoorstraat is het allemaal te zien. 


www.youtube.com/watch?v=SKGh8ltcIjM

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)