Extra ambulancevoertuig moet aantal patiënten op Spoed Eisende Hulp verminderen

15 september 2020 16:45

Naast de ziekenwagen en de huisartsauto kan een patiënt in de Drechtsteden sinds twee weken een derde wagen op bezoek krijgen: de Rapid Huisartsengeneeskunde (HAG). Deze auto rijdt namens de Huisartsenpost, maar wordt verzorgd door de ambulancedienst.

De Huisartsenpost in Dordrecht krijgt jaarlijks namelijk rond de 40.000 hulpvragen van mensen met klachten die vallen buiten de kantoortijden van de eigen huisarts, maar die lang niet allemaal meegenomen hoeven te worden door een ziekenwagen.

Verkennen
Normaal gesproken rijdt de huisarts bij een spoedgeval zelf of wordt er rechtstreeks een ambulance geregeld. De Rapid HAG is een tussenvorm. “Een ambulanceverpleegkundige gaat dan letterlijk de situatie verkennen en kijken wat voor zorg de patiënt nodig heeft”, vertelt huisarts Angelique Boers.

Het nieuwe vervoersmiddel wordt bijvoorbeeld vooruitgestuurd, eventueel met spoed, als er klachten zijn zoals, pijn op de borst of verlammingsverschijnselen. Want lang niet altijd hebben deze mensen een hartinfarct of een beroerte. Er wordt dan ter plekke bepaald of er een ambulance nodig is voor de patiënt.

Gespecialiseerde ambulanceverpleegkundige
De ambulanceverpleegkundige op de Rapid HAG zijn extra geschoold op het gebied van huisartsgeneeskunde en psychiatrie en mogen daarom alleen werken. “We gebruiken hierbij de vaardigheden die we ook op de ambulance gebruiken en we hebben dezelfde apparatuur", legt ambulanceverpleegkundige Albert Vree uit. "We kunnen alleen de patiënt niet vervoeren."

Angelique Boers verwacht dat er door dit project minder mensen onnodig op de Spoed Eisende Hulp belanden. De Regionale Huisartsenpost Drechtsteden kan als proef een jaar beschikken over de Rapid HAG. De proef wordt betaald door zorgverzekeraars. 

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)