Film van Nieuwe Dordtse Biesbosch

De Biesbosch is voor iedere Dordtenaar een bekend natuurgebied, maar ook buiten de stad beroemd. Al ontstaan in de 15de eeuw en sinds 1994 officieel beschermd gebied en drager van de naam Nationaal Park. Maar de Nieuwe Dordtse Biesbosch bestaat nog niet zo lang.

Het is eigenlijk een stuk ingepolderd landschap dat de laatste jaren teruggegeven is aan de natuur. Filmmaker Evelyn Jansen volgde het proces en sprak met betrokkenen.

In Den Haag wordt er al sinds 1993 gesproken over het vormen van dit nieuwe natuurgebied. In 2013 droeg het Rijk de ontwikkelingstaak over aan de gemeente. Volgens wethouder Marco Stam is het een belangrijke aanvulling op Dordrecht. Het biedt ruimte voor ontspanning en recreatie en dat hebben de inwoners nodig in een stad waar steeds meer gebouwd wordt.

In de film wordt ook dieper ingegaan op de historie van het gebied. Historicus Wim van Wijk legt uit hoe het er vroeger uitzag en landschapsarchitect Harm Veenenbos zet uiteen hoe hij het gebied opnieuw heeft ingericht.

Jansen sprak tijdens het maken van de film ook met medewerkers van Waterschap Hollandse Delta en Staatsbosbeheer over de waterbehuizing en de flora en fauna. Daardoor ontstaat een compleet beeld van het nieuwe natuurgebied.

RTV Dordrecht zendt zondag 20 oktober vanaf 18.00 uur de film De Nieuwe Dordtse Biesbosch uit.

www.youtube.com/watch?v=G3d0l3jlyDM&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)