Geen kerstmarkt, wel Dordtse Decemberdagen; dit is waarom

De vogels vallen van het dak, door de warmte en in Dordrecht gaat het over het grootste evenement van december; de Kerstmarkt. Afgelopen week kwam het bericht naar buiten dat de kerstmarkt niet door gaat, maar dat hetzelfde alternatief van vorig jaar weer uit de kast wordt gehaald; De Dordtse Decemberdagen.

Gerben Baaij, van Dordrecht Marketing; “Normaal besluiten we over de kerstmarkt al in februari, dus we zijn al laat. Het risico op extra maatregelen rondom het coronavirus bestaat nog altijd, daarom is er gekozen voor het alternatief. Dan weten we zeker dat we iets door kunnen laten gaan.”

“Het feit dat er mensen zijn die het jammer vinden dat de kerstmarkt niet doorgaat, zie ik als een compliment. Dat betekent dat het echt leeft. We hebben er daarom bewust voor gekozen om het geen ‘kerstmarkt’ te noemen, omdat het geen markt is. En dat kan verwarring wekken onder het publiek.”

Makkelijker schakelen
De Decemberdagen bestaan uit 3 onderdelen; lichtprojectie op de Grote Kerk, een rondvaart en een lichtwandeling door de binnenstad. “Daarbij hebben we ook wat kleinere onderdelen daar omheen. Die willen we dit jaar ook door laten gaan. Mocht het zo zijn dat het coronavirus in het najaar weer om zich heen gaat grijpen kunnen we makkelijker schakelen.” Volgens Baaij is het moeilijker om een halve Kerstmarkt af te lassen.

"Niet compenseren"
Veel kraamhouders zaten vol onbegrip, maar de directeur van Dordrecht Marketing legt uit; “We gaan hen niet compenseren, we zorgen er voor dat zij onnodig kosten moeten maken. Als wij in oktober, mogelijk, zouden beslissen de kerstmarkt af te blazen hebben zij artikelen ingekocht en onnodig kosten moeten maken. Dat is nu niet het geval.”

“We gaan met de Dordtse Decemberdagen voor meer levendigheid in de stad en meer omzet voor de horeca en winkels.” Zowel Dordrecht Marketing, als de gemeente vinden het belangrijk om in ieder geval iets te organiseren. “De horeca en de winkeliers zijn ondernemers die het ook moeilijk hebben gehad de afgelopen periode en hierdoor kunnen wij hen goed ondersteunen.”

De winkeliers zijn dan ook blij met het alternatief voor de kerstmarkt. "Iets is beter dan niets en we zien het als een cadeau voor de inwoners." vertelt Remco Gravendijk, van de winkeliersvereniging.

De Dordtse Decemberdagen duren van ongeveer 9 december, tot net na de jaarwisseling. “We hopen volgend jaar weer een kerstmarkt te kunnen organiseren. Dat zou betekenen dat alles weer normaal is.”

www.youtube.com/watch?v=gsU9zfDXxWE&ab_channel=RTVDordrecht

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)