Gesprekken sportparkenvisie worden herstart: eerste stap is herwinnen vertrouwen

Volgens de gemeente Dordrecht zijn er teveel sportparken en dat kost teveel geld. Daarom werd vijf jaar geleden de sportparkenvisie gepresenteerd. Maar dat verliep niet soepel. De gesprekken met de verenigingen over die sportvisie liepen helemaal vast waardoor het vertrouwen bij verenigingen verdween en de sportparkenvisie op een dood spoor belandde.

Nu wil de gemeente dat er een herstart wordt gemaakt waarin het gesprek met de verenigingen weer op gang komt. De raad en verenigingen zijn het erover eens dat die gesprekken eerste instantie gaan om het opnieuw verkrijgen van vertrouwen.

Strakke regie
Beter voor Dordt noemt de gesprekken 'een beginnetje van het herstel van vertrouwen'. Volgens de VVD is er meer nodig dan alleen het vertrouwen opnieuw opbouwen. De partij vindt niet dat je verenigingen zelf moet laten kiezen wat er allemaal moet gebeuren, maar dat er moet een strakke regie worden gevoerd.

"De insteek van de rol van de gemeente leest nu als een soort FEBO-muur", zegt Rolin den Heijer (VVD). "De gemeente neemt de rol aan die voor elke gebruiker het lekkerst is. U vraagt, wij draaien. Het luikje gaat open en een flinke klont mayo erop.Dat is geen manier van omgaan met gebruikers. Er is behoefte aan duidelijkheid."

VSP wil plan van gemeente
Andere partijen willen nog meer dan alleen heldere lijnen. Zo wil de VSP dat de gemeente eerst een visie laat zien. Margret Stolk, fractievoorzitter VSP: "Als je tegen die sportverenigingen zegt: 'nou wat willen jullie? Denk nou eens mee'. Nou, dan komen ze met allerlei plannen en dan moeten we iedere keer zeggen wat niet goed is. Ga nou eerst eens zeggen: 'wij willen dit als gemeente' en van daaruit ga je invullen." Volgens Stolk kan de gemeente vervolgens aan de verenigingen vragen of zij een plek binnen dat plan voor zichzelf zien.

Wethouder wil luisteren
Wethouder Marco Stam vindt juist dat er goed geluisterd moet worden naar de verenigingen. Hij vindt dat 'de huidige sportparkenvisie 'voornamelijk is ingestoken vanuit een bezuinigingsopgave die in die tijd wel terecht was' en dat verenigingen daar veel te weinig bij zijn betrokken. "Er is van bovenaf besloten hoe de plannen uitgevoerd zouden moeten worden. Het is niet meer dan rechtvaardig dat wij goed luisteren naar de verenigingen hoe zij tegen hun ontwikkelingen aankijken." De wethouder wil vervolgens de visie van de gemeente baseren op de gesprekken met de verenigingen.

Chaotisch
Het is nu de vraag of het gesprek tussen de gemeente en de verenigingen daadwerkelijk op gang komt. En of er ook een sportvisie komt waar zowel de gemeente als de verenigingen op zitten te wachten.

www.youtube.com/watch?v=XHm73ZOHZiI&t=68s

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)