Hardlopen populair en goed tegen coronastress: vijf tips om goed te beginnen

Gezinnen zitten door de coronacrisis al weken op elkaars lip. Dat zorgt voor spanningen aan de keukentafel. Juist nu zouden we volgens runningtherapeut Jaap van Gelderen moeten gaan hardlopen. "Als je een uurtje gaat joggen, dan kom je daarna weer thuis en voel je je als herboren."

Bij hardloopwinkel Runnersworld in winkelcentrum Maasplaza merken ze dat veel Dortenaren beginnen met hardlopen door de coronacrisis. "Wij zien echt wel een toename in de verkoop van hardloopschoenen", zegt Jolanda Koorevaar van Runnersworld. "Vooral voetballers gaan hardlopen om in conditie te blijven."


"Hardlopen en wandelen kan, mag en is goed voor iedereen", zei minister-president Rutte tijdens de persconferentie vorige week dinsdag. En daar is ook runningtherapeut Jaap van Gelderen het mee eens. "In deze periode zitten man en vrouw thuis te werken en gaan de kinderen niet naar school. Dus je zit bij wijze van spreken met z'n allen rond die keukentafel. Dan is het juist prettig om om even naar buiten te gaan om ontspanning te zoeken. Als je een uurtje gaat joggen met of zonder je partner, dan kom je daarna weer thuis en voel je je als herboren."

Daarnaast heeft hardlopen volgens Jaap ook ook echt een positief effect op je brein. "Je brein maakt morfine-achtige stofjes aan waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt. Ook breek je cortisol, je stresshormoon, af door te gaan hardlopen. Stel dat je ruzie hebt met je partner en je gaat hardlopen, dan kan het goed zijn dat je beter in je vel zit als je thuis komt. De agressie neemt dan als het ware af."

Maar hardlopen gaat niet helemaal zonder risico's. Het is een hele blessuregevoelige sport als je het niet goed aanpakt. Daarom geven Jaap en Jolanda een aantal tips voor wie wil beginnen met hardlopen.

1. Begin rustig
"De meeste mensen die beginnen met hardlopen, willen te vlug, te veel", zegt Jaap. "Ze willen te snel resultaat zien. De vrouwen willen bij wijze van spreken zien dat ze na een paar trainingen een maatje kleiner zijn. De mannen willen meteen de stoere man zijn. En dat gaat niet. Als je rustig opbouwt en luistert naar je lichaam, dan gaat het veel beter en dan is het ook een stuk prettiger voor jezelf."

2. Investeer in goede schoenen
Veel mensen die beginnen met hardlopen, trekken schoenen aan die daar niet geschikt voor zijn. "Een fitnessschoen is bedoeld voor fitness", legt Jolanda uit. "Niet om op hard te lopen. Op het moment dat je gaat hardlopen, komt je lichaamsgewicht bij iedere stap drie tot vier keer op je onderstel terecht."

"Een goede hardloopschoen voldoet aan demping maar ook aan steun en stabiliteit. Iemand die wat zwaarder is heeft weer een ander type schoen nodig, dan iemand die heel licht is. Iemand die overproneert, dus naar binnen kantelt met z'n hielbeen, heeft veel meer steun nodig dan iemand die rechtop blijft lopen met z'n voet. Dus heel belangrijk: de juiste schoen voor de juiste persoon."

3. Begin met een beginnersschema
"Het is heel belangrijk om te beginnen met een beginnershardloopschema", adviseert Jolanda. "Dus niet goede schoenen aan trekken en denken: 'Joh, ik voetbal al twintig jaar. Ik heb een bereconditie. Ik ga er gewoon voor.'. Want ook dat is vragen om problemen."

4. Loop niet iedere dag
"Houd altijd minimaal één dag rust tussen de trainingen. Want rust is ook training", laat Jolanda weten.

5. Sport met plezier
"Probeer met plezier te gaan sporten", zegt Jaap. Niet zozeer prestatiegericht in het begin, die komen daarna wel. Maar probeer met plezier naar buiten te gaan. Je zult merken dat als je het regelmatig gaat doen, dat je je heerlijk voelt. Dat je je euforisch gaat voelen en lekker in je vel gaat zitten."
www.youtube.com/watch?v=ea3eQHIczcs

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)