Heeft Dordrecht het kortste fietspad van Nederland?

10 juni 2020 14:47

Het fietspad op de kruising van de Javastraat en de Celebestraat is nog geen twee meter lang. Daarmee is het misschien wel het kortste fietspad van Nederland.

"We hebben de boeken er niet op nageslagen, maar het zou heel goed kunnen. Het is een heel kort fietspad", zegt wethouder Rik van der Linden. Dordtenaren in de buurt moeten wel lachen als hen wordt verteld hoe kort het fietspad is. "Dat meen je niet!", zegt een meneer lachend tegen onze verslaggever. "Heb je het gemeten?"

Volgens van der Linden heeft het fietspad 'een mooie functie'. Het gebied rondom de kruising is opnieuw ingericht toen ook de riolering aan vervanging toe was. Volgens buurtbewoners werd het gebied veel gebruikt als doorsteekroute, dus daar besloot de gemeente iets aan te doen. Er werden twee 'lussen' aangelegd zodat doorgaand verkeer er niet meer doorheen kan. "Op deze manier maken we dat onmogelijk maar zo kun je toch brommers en fietsers laten passeren", zegt van der Linden.

Chaos
Overigens zijn de buurtbewoners niet allemaal even blij met de nieuwe inrichting. "Ze hebben hier eenrichtingsverkeer gemaakt. Al het verkeer dat de wijk door moet, moet nu continu helemaal door de wijk. Dat rijdt overal waar kinderen spelen. En hier schieten 's nachts brommers doorheen die te hard rijden en op de vlucht voor de politie zijn. Al het verkeer loopt nu helemaal vast als er ook maar iemand stilstaat, zoals de vuilniswagen. Dan is het gewoon kassa."

Nutteloze verkeersborden?
Er is nog iets opmerkelijks aan het fietspad. De borden die aangeven dat er een fietspad begint en eindigt, staan namelijk bijna naast elkaar. "Het zal wettelijk wel verplicht zijn", zegt een buurtbewoner. "Maar ik vind het redelijk absurd." Een mevrouw zegt lachend: 'ze moeten van de borden af, denk ik'.


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)