Heel Dordrecht ontvangt krant met verhalen over leven in armoede

Armoede is volgens Tatjana Dekker van Quiet Drechtsteden soms ´domme pech´. Een klein foutje is zo gemaakt en een ongelukkige situatie zit je zo in. Dat kan leiden tot grote financiële problemen. Veel mensen in armoede schamen zich voor hun situatie en praten er daarom liever niet over. Om meer bewustzijn voor verborgen armoede te creëren, brengt Quiet Drechtsteden deze week een speciale krant uit met verhalen over Dordtenaren die leven in armoede.

“Armoede is een heel actueel thema in Dordrecht”, vertelt Tatjana. “Veel mensen die nooit hadden verwacht om in zo´n situatie terecht te komen, kunnen door onmacht wel in zo´n situatie terechtkomen.” Zo staat in de krant het verhaal van Larissa, die vanwege een fout bij de BelastingTelefoon onterecht toeslagen ontving en pas jaren later een brief op haar deurmat kreeg met de mededeling dat ze een enorm bedrag moest terugbetalen.

Pijn verzachten
Quiet hoopt mensen als Larissa te helpen door in samen met Dordtse ondernemers hun pijn te verzachten door gratis diensten, producten en ´verwennerijen´ aan te bieden. Dat kan bijvoorbeeld een bezoekje aan de kapper zijn of een gratis fietsreparatie. “We zijn hier nu twee tot drie jaar mee bezig en hebben nooit echt de publiciteit opgezocht”, zegt Tatjana. “Er zijn veel mensen die nog nooit van ons gehoord hebben en daar wilden we een keertje verandering in brengen door verhalen van mensen te delen.” Met als resultaat de Quiet krant, die veel Dordtenaren deze week gratis in hun brievenbus zullen ontvangen.


Elkaar helpen
Naast aandacht en meer begrip voor armoede, hoopt Tatjana met de krant ook dat mensen die hulp kunnen gebruiken, zien dat Quiet Drechtsteden iets voor hen kan betekenen. Daarnaast is het voor Quiet Drechtsteden door corona lastig om deals met lokale ondernemers te sluiten, waardoor het aanbod van Quiet voor mensen in armoede kleiner wordt.

Maar daar heeft Tatjana al een oplossing voor gevonden: “We proberen nu een actie op te zetten waarbij mensen zoals jij en ik een cadeaubon kopen bij onze favoriete ondernemers. Die doneer je vervolgens aan Quiet. Zo help je lokale ondernemers en de leden van Quiet.” Daarnaast zijn er verschillende ondernemers die spullen en andere ´lekkere dingen´ voor Quiet Drechtsteden inzamelen. “Daar maken we leuke pakketjes van en dat slaat heel erg aan.”

Positiviteit
Wat mensen na het lezen van de krant moeten onthouden? “Dat de leden van Quiet heel sterk zijn en er gewoon voor gaan. Iedereen is stuk voor stuk positief, slaat zich er gewoon doorheen en hoopt uit de armoede te komen.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)