Dordrecht, Netherlands

Indische gemeenschap in Dordrecht herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

Het was zaterdag 15 augustus precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindige in Nederlands-Indië. Japan capituleerde op die dag, wat het einde betekende van veel ellende in onder meer de Jappenkampen. Toch was deze beladen datum ook het begin van veel nieuwe pijn, door de onafhankelijkheidsstrijd, politionele acties en de komst naar Nederland. 15 augustus 1945 zou dit jaar daarom groots worden herdacht tijdens de Pasar Malam, maar die herdenking vond door de coronamaatregelen op aangepaste wijze plaats.
Vivian Rutte | 17 augustus 2020 12:04 | Aangepast op 17 augustus 2020 12:04
De herdenkingsbijeenkomst werd dit jaar gehouden in BeneVia Muziekcentrum, met als thema ‘Altijd gevangen, nooit bevrijd’. Om voldoende afstand te kunnen houden mochten hier maar 100 mensen bij aanwezig zijn. Zij hadden zich vooraf aangemeld bij mede-organisator Toko Y-von.

Tijdens de bijeenkomst werd 2 minuten stilte gehouden voor alle slachtoffers, er was muziek en loco-burgemeester Rik van der Linden hield een toespraak namens het gemeentebestuur: “De eerste generatie Indische Nederlanders was bescheiden. Er was daardoor te weinig aandacht voor hen, en voor het herdenken. Het is goed dat we hier steeds meer aandacht aan geven. Indische Nederlanders namen niet alleen hun verdriet mee over een verloren bestaan, maar ook over verloren dierbaren, die moesten worden achtergelaten in Indië. Dat maakte de rouw nog zwaarder.”

Armand Mensingh van Stichting Indisch Dordrecht erkent het belang van de herdenking van 15 augustus 1945: “Nederland kreeg op 5 mei zijn land terug, maar wij eigenlijk nooit. Dat herdenken we vandaag.” Armand ziet ook overeenkomsten tussen 1945 en de coronacrisis: “Er is nu een lockdown, en eigenlijk zaten we toen ook in diverse lockdowns: in de Jappenkampen, tijdens de koloniale en politionele acties, op de boot naar Nederland en bij onze plaatsing in pensions bij aankomst.” Na die aankomst in Nederland werd de Indische gemeenschap geconfronteerd met strenge regels vanuit de overheid, beslaglegging op het inkomen, oorlogstrauma’s en vaak ook veel onbegrip en discriminatie vanuit de Nederlandse samenleving.

Toch was het vertrek naar Nederland vaak de enige optie, omdat de situatie voor velen niet meer veilig was. Zij werden door de Indonesische bevolking gezien als de onderdrukker. “Dat is 300 tot 400 jaar boosheid; dat maakte het voor ons te onveilig om te blijven”, legt Armand uit.

Opvallend is dat er in Dordrecht een grote Indische gemeenschap is, wat ook maakt dat de herdenking van 15 augustus zo enorm leeft. “Waarom de Indische gemeenschap in Dordrecht zo groot is, weten we eigenlijk niet. Het precieze aantal weten we ook nog steeds niet, maar het zijn er héél veel!”


Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Qbuzz viert jubileum met oranje bus en kroontjes

Normaal gesproken zijn ze groen, maar op 25 april en op Koningsdag kun je een speciale oranje stadsb...

Nachtelijke kantoorbrand in Zwijndrecht: man (25) opgepakt

In de nacht van woensdag op donderdag is brand uitgebroken in een kantoorgebouw aan de Beneluxlaan i...

Plucheplakkers concluderen: 'Osundina wordt een cultspeler bij FC Dordrecht'

FC Dordrecht werkt langzaam toe naar de nacompetitie. Hoewel, de tweede plaats behoort in de Keuken ...

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

Ruimte voor rolstoelers en ‘prikkelarme zone’ tijdens Tour de France Femmes

Er komt een speciale plek voor mensen in een rolstoel bij de etappestart van de Tour de France Femme...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...