Johan de Witt Gymnasium eert oud-leerling en verzetstrijder Diet Kloos-Barendregt

23 september 2020 12:50

Het Johan de Wit gymnasium gaat de Dordtse verzetsstrijder Diet Kloos-Barendregt eren met een plaquette in de hal van de school. Dat werd maandag bekend bij de overdracht van het Joods Monument bij het Stadhuis.

Diet Kloos-Barendregt is een oud-leerling van de school. “Zij heeft in 1942 eindexamen gedaan en in 1943 staatsexamen. Toen was Diet al actief in het verzet”, vertelt geschiedenisdocent Peter Barendregt. Diet was toen zestien jaar.

Verzet
Diet heeft vijf joden geholpen met onderduiken. Zij overleefden daardoor de oorlog. Ze heeft daarnaast andere verzetsactiviteiten verricht samen met haar man Jan Kloos. “Dit is toch wel erg bijzonder en in dit herdenkingsjaar willen wij hier graag aandacht aan besteden met een plaquette ter nagedachtenis aan haar.”

In 1944 werd Diet samen met haar man Jan gearresteerd op verdenking van spionage en naar de gevangenis van Dordrecht gebracht. Later werden ze naar de Utrechtse gevangenis overgebracht. Jan Kloos werd na verhoor en marteling op 30 januari 1945 doodgeschoten. Diet Kloos werd na zeven weken gevangenschap op 25 januari 1945 vrijgelaten.

Onthulling
Het was de bedoeling om de plaquette in 2020, het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid herdenkt, onthuld zou worden. Of de school dat gaat halen is nog niet duidelijk, het project heeft vertraging opgelopen vanwege coronamaatregelen. Vermoedelijk wordt de plaquette daarom in 2021 onthuld. “We weten nog niet precies hoe het plaquette eruit gaat zien.”

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2022 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)