Kosten renovatie De Paddenstoel vallen veel duurder uit; CDA: ‘dit is eerder gewoonte dan uitzondering’

Willen de Dordtenaren ooit nog kunnen zwemmen in het badje bij de Paddenstoel in het Wantijpark, dan moet er ruim 7 ton extra worden neergelegd door de gemeente. Begin dit jaar werd het spartelbadje gesloten voor een opknapbeurt. Al snel bleek dat de grond vervuild was en dat er extra kosten bij zouden komen. Maar die zijn nu opgelopen tot 1,7 miljoen en dat is bijna twee keer zoveel als begroot.

“De zoveelste misser,” noemt CDA-er Theo Oostenrijk het. Hij is verrast door de situatie. “Er moet meer onderzoek komen naar hoe dit zo gekomen is,” zegt hij. Toen bekend werd dat de grond gesaneerd moest worden is, er nog een nader onderzoek gedaan. “We namen aan dat het financieel was dichtgetimmerd. Dit vereist meer toelichting.”


De gemeente laat de raad in een brief weten dat de kosten gestegen zijn door de actuele marktsituatie en een algemene kostenstijging van de afgelopen jaren. In juli werd gekend gemaakt dat de meerkosten van de sanering op 450.000 euro uitkwamen. Maar dat moet nu bijgesteld worden tot 740.000 euro.


Toe aan een opknapbeurt

De Paddenstoel dateert uit 1960 en verkeerde is slechte staat. Het badje is inmiddels gesloopt en zou in dezelfde vorm worden teruggebouwd, gecombineerd met een waterzuiverings- em toiletgebouw. Bij de sloop bleek dat de grond vervuild was en gesaneerd moest worden. De gemeente gaf eerst aan dat de bodemvervuiling op een halve meter diep zou zitten, maar dat bleek later niet het geval. In werkelijkheid bleek de vervuiling aan de oppervlakte te zitten, maar volgens de GGD geen gevaar voor de volksgezondheid te hebben veroorzaakt. “Omdat er een goede grasmat ligt, zullen kinderen waarschijnlijk niet in contact komen met de vervuilde grond,”lichtte wethouder Stam toe.

LEES OOK: Gemeente gaf foute informatie over bodemvervuiling De Paddenstoel, maar ingrijpen na vondst metalen en PFAS niet nodig


Dat er meer krediet nodig is voor een opknapbeurt, is niet nieuw in Dordrecht. “Dit is eerder gewoonte dan uitzonder,” zegt Oostenrijk. De perikelen rondom de Sportboulevard liggen de raad nog vers in het geheugen. Met de vraag om extra krediet stemt het CDA dan ook niet zomaar in. “Er moet eerst een gedegen evaluatie in de raadscommissie Fysieke Leefomgeving komen,” zegt Oostenrijk.

De gemeente geeft de raad nog wel een paar alternatieve opties: de toiletvoorzieningen kunnen geschrapt worden, waardoor er 175.000 euro wordt bespaard. Een ander alternatief is volledige sluiting van het badje. Maar de 560.000 euro die al uitgegeven is aan de sanering en onderzoekskosten blijven overeind. Eind november wordt er verder over de opknapbeurt van de Paddenstoel gepraat; het onderwerp staat voor 23 november op de agenda.

https://www.youtube.com/watch?v=oxAXNPx6wDk

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)