Dordrecht, Netherlands

Kunstenares Karla (80) vindt haar muze in de Waterbus: 73 schilderijen!

De molens van Kinderdijk, de zware maritieme industrie rond Sliedrecht en Hardinxveld, middeleeuwse gezichten op Dordrecht en veel reizigers met de fiets aan de hand en de wind in de haren. Kunstenares Karla Kaper (80) reisde jarenlang met de Waterbus en maakte vervolgens schilderijen van haar tochten. De teller stopt nu bij 73. Haar werk is te zien in het Nationaal Baggermuseum en wordt gepubliceerd in een speciaal boek.
Dennis Koorevaar | 11 juni 2021 12:30 | Aangepast op 11 juni 2021 12:30
"Dit is dan onze Karla Kaper-zaal", grapt Elke Scheffers van het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. 73 kleurige aquarellen vullen de muren. Het zijn mooie, alledaagse plaatjes vanaf het water uit het gebied grofweg tussen Dordrecht, Schiedam en Hardinxveld-Giessendam. "Ik word hier vrolijk van. Het is laagdrempelig, het is herkenbaar. Wie met het verkeerde been uit bed stapt, wordt vrolijk als hij dit ziet."

De 73 aquarellen komen uit het penseel van de Dordtse Karla Kaper. De kunstenares woont al veertig aan de kade in Dordrecht en ziet vanuit haar woonkamer de Waterbus elke dag vele tientallen keren aanmeren en weer vertrekken. Het was haar nooit opgevallen. "Ik werkte in het andere deel van mijn woning, daar is het makkelijker warm te houden. Stond ik een paar jaar geleden voor het raam en dacht ineens: dit ziet er toch wel heel mooi uit..."

Van molens tot staalreuzen

Ze sloeg aan het schilderen en langzaam groeide haar fascinatie met de Waterbus. Ze maakte tientallen tochtjes en kwam telkens weer terug met nieuwe foto's en nieuwe vergezichten. Die werkte ze thuis uit tot een aquarel. Aan de één werkte ze een paar uur, aan de ander drie dagen. Kaper: "Ik vind de Waterbus 'enig'. Dat kleine stukje Nederland, er is zoveel te zien. Neem die grote bedrijven, daar verdienen ze het geld. Indrukwekkende kolossen langs het water." Van molens tot staalreuzen: Kaper schilderde eenmaal thuis gekomen van haar vaartocht alles minutieus na.

Karla Kaper is een eigenzinnige dame die in haar lange loopbaan al veel bijzondere dingen deed. Zo maakte ze 'eetbare kunst' van onder meer gekleurde suikerklontjes waar ze landelijke bekendheid door kreeg. Ze laveert heen en weer tussen haar kade in Dordrecht en een landgoed in Frankrijk. Dat laatste wil de 80-jarige nu verkopen, maar dan wel zonder makelaar. Dat levert alleen maar 'gedoe' op.

Elke Scheffers stond dan ook best even te kijken toen ze hoorde over de 73 'Waterbus-werken' van Karla Kaper. Past zoiets wel bij het Baggermuseum? De meningen verschilden. "Ik vind van wel. Zonder het werk van de baggeraars zijn de havens en rivieren niet volledig begaanbaar en kon je deze schilderijen dus ook niet zo maken. Daarom zijn ze hier op hun plaats." Na een besloten opening deze vrijdag is de speciale expositie een dag later te bezoeken door het grote publiek.

Het zijn kiekjes, zoals Karla dat zelf zegt, genomen vanaf de Waterbus naar de waterkant toe. En zij maar heen en weer varen en foto's maken. Ze gaat gewoon lekker haar gang, thuis werkt ze het uit. "Voordat ik het wist had ik ineens 73 schilderijen."

"Ben je wel eens met de waterbus geweest?"

De Waterbus zelf is ook te zien, maar niet heel vaak. "Af en toe zie je een stuk van de Waterbus, of een detail. Ik heb er ook gemaakt waarbij je al die fietsen ziet. Dat vind ik ook interessant. Het is heel bijzonder dat je met je fiets erop kan. Ik vroeg aan een vriend van me die nu is overleden: ben je wel eens met de Waterbus geweest? Nee. Ik zeg: ga gewoon lekker. Je gaat zitten en je hoeft verder helemaal niets te doen."

Het Waterbus-werk is nu klaar. Verwacht ze er ooit nog mee te varen? "Vast wel. Alleen ga ik me nu eerst richten op de Watertaxi."

De expositie over de Waterbus is vanaf zaterdag 11 juni tot en met 28 augustus te zien in Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Ook is er een speciaal boek uitgebracht. Verder worden er in het Baggermuseum workshops georganiseerd om te leren schilderen zoals Karla Kaper.



Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Komende maand unieke 'Opwaarts'-concerten op TV Dordrecht

De hele maand april staat de zaterdagavond op TV Dordrecht in het teken van Opwaarts. Unieke concert...

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Paaseitjes zoeken? Houd dan rekening met dit weer

Het wordt een erg wisselvallig paasweekend. Goede Vrijdag en eerste paasdag zullen de betere dagen ...

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...