Meer over de griendwerkers

In de tweede aflevering van De Biobak volgden biologen Karin en Jan de route van de griendwerkers. Vanaf 1800 tot in de jaren 50 van de 20ste eeuw sneden mannen in de Biesbosch takken van de wilgen af die vervolgens gebruikt werden voor allerlei vlechtwerk. Ze verbleven tijdens hun werk in een zogenoemd griendwerkerskeet.

Karin en Jan spraken op die locatie met Leen Fijnekam. Hij geeft regelmatig uitleg aan bezoekers van het gebied die de keet bezoeken. Gekleed in een oud jasje dat ooit gedragen werd door een griendwerker. In de aflevering was maar een deel van de rondleiding te zien. Aangezien Fijnekam nog meer interessante weetjes te vertellen had, is een extra item gemaakt. Daarin wordt uitgebreid ingegaan op de soort wilgen die in de Biesbosch groeien, de boten die gebruikt werden voor het vervoer van de takken, maar ook op het leven van de griendwerkers.

Wilt u meer zien van de natuur in de Biesbosch? Kijk dan komende zondag vanaf 18.00 uur weer naar RTV Dordrecht. Dan wordt de derde aflevering van de Biobak uitgezonden. Karin en Jan gaan dan op zoek naar de bever. Het tweede seizoen van De Biobak staat overigens geheel in het teken van dit natuurgebied en wordt gemaakt in samenwerking met het Biesboschcentrum Dordrecht.

www.youtube.com/watch?v=axccUGlR77c&feature=youtu.be

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2020 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)