Motie van wantrouwen tegen wethouder Sleeking

De gemeenteraad vergadert deze dinsdagmiddag over de Kadernota waarin in hoofdlijnen het beleid voor het komende jaar wordt aangegeven. Ook vergadert de raad over de verhuizing van het Leger des Heils.

In dit artikel houden wij u op de hoogte van de gebeurtenissen. U kunt ook op de hoogte blijven via twitter. RTV Rijnmond verslaggever Thijs Blom en radiojournalist Ben Corino zitten in het stadhuis en twitteren via @thijsblom en het account van RTV Dordrecht.

Eerste termijn
14.27: Wethouder Piet Sleeking legt voor de gemeenteraad verantwoording af over het dossier Leger des Heils. Hij erkent dat al eind 2016 een mogelijke verhuizing bekend was. Het Leger des heils besloot definitief in mei 2018. Toen werden omwonenden pas geïnformeerd.

14.29: De wethouder heeft het boetekleed aangetrokken: “Hoewel het leger des Heils daar zelf over ging hadden wij de omwonenden eerder moeten informeren.” Hij zegt ook de integriteit van openbaar bestuur hoog in het vaandel te hebben.

14.32: David Schalken zegt hetzelfde: bewoners hadden eerder geïnformeerd moeten worden over mogelijke verhuizing Leger des Heils.

14.33: John van der Net zegt namens de VVD te begrijpen dat omwonenden zich “gemanipuleerd” voelen. Goed nieuws voor de verkiezingen en slecht nieuws er na.

14.33: Karin Castelijn van D66 wrijft het er nog even in: wethouders wisten in april 2016 al dat er mogelijk verhuizing aankwam. In november 2017 was dat nog de enige optie. En waarom toen nog niet omwonenden en onze Raad geïnformeerd?

14.41: Kitty Kruger van GroenLinks vindt dat het college info heeft achtergehouden en de Dordtse Raad onvolledig geïnformeerd heeft. “Onbegrijpelijk dat twee-en-half jaar gezwegen is tegen omwonenden en Raad”. Ze wil ook weten welke wethouders hier toen van af wisten.

14.45: Bewoners van het Kasperspad, die zich ronduit belazerd voelen door de gang van zaken rond verhuizing Leger des Heils, zijn aandachtig toehoorder bij de vergadering.

14.51: De oppositiepartijen schieten met scherp op het college en de wethouder. De coalitiepartijen zijn mild: niet goed gegaan, hiervan leren voor de toekomst.

14.59: Cor van Verk (PvdA) haalt uit naar wethouder: “U pleegt politiek doodzonde ten overstaan van de raad en ik hoor u geen woord van spijt betuigen richting omwonenden. Ook Irene Koene (Gewoon Dordt) wil excuses horen.

15.05: Wethouder Sleeking gaat iets verder door het stof: “Wij hadden Leger des Heils al in 2016 moeten vragen om de omwonenden te informeren. Gezien gevoeligheid dossier had gemeente zelf moeten communiceren. Gebeurde niet. Spijt me zeer”.

15.10: De wethouder blijft er bij dat verhuizing Leger des Heils pas definitief werd na de verkiezingen in maart 2016. Pareert zo kritiek van de raad dat hij te laat informeerde: “Desondanks hadden we dit eerder moeten doen. Het was geenszins de bedoeling dat de omwonenden zich gepiepeld zouden voelen”.

15.16: Irene Koene merkt op dat Piet Sleeking richting omwonenden en de gemeenteraad geen excuses maakt. “Ik kies de woorden die ik gebruikt heb” zegt de wethouder.

15.31: Een omwonende die in mei 2018 informeerde of Leger des Heils wellicht zou verhuizen werd door gemeente glashard voorgelogen. “Fout antwoord van een ambtenaar. Daar ben ik ook verantwoordelijk voor” zegt de wethouder.

Derde termijn
16.37: Cor van Verk dient een motie van wantrouwen in tegen wethouder Sleeking.

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)