Motor- en scooterrijexamens worden vanaf 22 februari weer hervat

22 februari 2021 16:07

Vanaf 22 februari wordt een deel van de CBR-examens weer hervat. Het gaat om de examens voor het motor- (A) en scooterrijbewijs (AM). Tijdens de twee lockdowns konden een groot deel van de examens niet doorgaan, in verband met de coronamaatregelen, maar de A en AM examens worden vanaf vandaag weer opgepakt, meldt het CBR op hun website. Belangrijk is wel dat het voor de motor specifiek gaat om de voertuigbeheersing. Voor deelnemen in het verkeer moeten er twee personen in de auto zitten en dat is nog niet mogelijk.

In de eerste lockdown konden er ruim 300.000 examens, toetsen of rijtesten niet doorgaan. Deze examenkandidaten konden voor de zomer alsnog examen doen. Daarnaast werden er nog 120.000 extra examens afgenomen.

Sinds het ingaan van de tweede lockdown, medio december, liep het aantal nog af te nemen examens op naar 600.000. Het CBR laat weten er tussen de lockdowns in, alles aan gedaan te hebben om dat aantal zo laag mogelijk te houden. “We hebben veel overgewerkt en 30 extra examinatoren aangenomen. Maar dat is nog lang niet genoeg,” vertelt Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR.

Langere wachttijd dan normaal
De wachttijd voor het doen van een examen staat gemiddeld op vier weken voor een theorieexamen, en zeven weken voor een praktijkexamen. De wachttijd is door het hoge aantal examenkandidaten opgelopen naar 20 weken. De uitgestelde examens hebben dan ook voorrang op zij die nog geen examen hebben aangevraagd.

Voor het afnemen van de motor- en scooterexamens heeft het CBR nog eens 100 examinatoren aangenomen, en gepensioneerde medewerkers gevraagd of bij te springen. De vraag is, is of dat wel voldoende is. De verwachting is namelijk van niet.

Een blije rijschoolhouder
Wim de Muck, van Rijschool De Munck uit Dordrecht, is blij dat de examens weer door kunnen gaan. “Ik ben heel blij. Eindelijk weer een beetje licht aan het eind van de tunnel.” De Munck geeft aan dat hij blij is dat hij na zo lang thuiszitten weer aan de slag kan.

Alexander Pechtold, directeur van het CBR, doet een oproep aan alle kandidaten om je goed voor te bereiden op het examen. "Ik kom regelmatig examenkandidaten tegen die zeggen dat ze soms maar wat gokken en dan zakken. Je houdt dan de boel op, en er had iemand examen kunnen doen die mogelijk wel geslaagd zou zijn."

Wim de Munck heeft zo’n 50 kandidaten voor het halen van het motorrijbewijs; “Voor de auto zijn dat er nog veel meer, maar wanneer dat weer kan starten is nog niet duidelijk.”

De autorijlessen kunnen vooralsnog met de huidige maatregelen helemaal niet doorgaan.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)