Nederland eind juni bijna helemaal van het slot; discotheken en nachtclubs weer open

18 juni 2021 19:45

Nederland gaat eind juni bijna helemaal van het slot. Zo mogen discotheken en nachtclubs weer de deuren openen. Daarnaast hoeven alle Nederlanders na zaterdag 26 juni geen mondkapjes meer te dragen in bijvoorbeeld supermarkten. Wel moet iedereen anderhalve meter afstand houden en blijven basismaatregelen als testen en handen wassen van kracht.

Die regel wordt dé allesbepalende norm die bepaalt wat wel en niet kan. "Nederland zet een grote stap", zei premier Rutte vanavond tijden de persconferentie. "Bijna alles kan op anderhalve meter."
De mondkapjesplicht blijft gelden in het personenvervoer, het openbaar vervoer en op vliegvelden. Daarnaast zullen mondkapjes op middelbare scholen tot de zomer actief blijven.

Versoepelingen evenementen
Vanaf 26 juni zijn alle evenementen op publicatie locaties, zoals in de horeca, bioscoop of op poppodia, toegestaan. Deze locaties kunnen hun bezoekers dan een vaste zitplek krijgen en ze op 1,5 meter afstand van elkaar plaatsnemen.

Evenementen met een vergunningsplicht worden vanaf 30 juni onder voorwaarden toegestaan. Een corona-toegangsbewijs bij nachtclubs of een evenement wordt verplicht. Bezoekers moeten dan een vaccinatiebewijs of een negatieve test laten zien. De twee andere basisregels blijven ook van kracht; geen handen schudden en thuisblijven bij klachten.

Sportclubs

Ook bij sportclubs worden versoepelingen doorgevoerd. Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer mogelijk. Ook met publiek, maar wel op anderhalve meter afstand van elkaar.

Onzekerheid over nieuwe collegejaar

Minister De Jonge vraagt scholen in het mbo en hbo om zich op twee scenario's voor te bereiden voor het nieuwe collegejaar. Ze moeten rekening houden met een situatie waarin de 1,5 meter afstand nog volop geldt en op de situatie dat dat niet het geval is.

Half augustus neemt het kabinet een besluit over de maatregelen voor het nieuwe collegejaar. Er wordt dan gekeken naar de besmettingsgraad en de opgebouwde immuniteit.

Dit artikel verscheen ook op Rijnmond.nl


Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)