Nederlands reddingsteam oefent op terrein voormalig Refaja ziekenhuis

Het Urban Search Rescue and Team (USAR) oefent deze week op het terrein van het voormalig Refaja ziekenhuis. Het team traint het hele jaar door, maar deze week komen alle facetten bij elkaar en is het tijd voor het echte werk.

Bij een ramp of een ongeval waarbij mensen ingesloten of onder puin bedolven zijn, kan het USAR-team worden ingezet. Het team is onlangs nog naar de explosie in Beiroet uitgezonden. Ook hielp het team bij een gasexplosie in Den Haag. De situaties op het oefenterrein komen zoveel mogelijk overeen met echte reddingsacties. "We hebben het pand zodanig geprepareerd dat het bijna de werkelijkheid simuleert", vertelt Marco Boulogne van USAR Nederland.

Een van de panden van het voormalig ziekenhuis is daarom fictief ingestort. "De vloer is naar beneden gekomen na een explosie en in de kelder zitten nog mensen ingesloten." Het reddingsteam moet tijdens de oefening gaan uitzoeken of er mensen onder het puin liggen en hoe de slachtoffers gered kunnen worden.

Tijdens de zoektocht krijgt het USAR-team hulp van een hond die speciaal opgeleid is om levende mensen op te sporen. "De honden kunnen het onderscheid maken tussen iemand die is overleden en iemand die nog levend is. Op die manier proberen we de beste weg te vinden om bij die mensen te komen."


www.youtube.com/watch?v=iS8PW4J4SJQ

Leuk artikel?
Deel met anderen:
© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)