Nieuwe voorzitter Museum 1940-1945

11 mei 2021 11:45

Na wat gesteggel en overleg is er maandag een nieuwe voorzitter voor Museum 1940-1945 aangenomen. Ed Vermeulen neemt het stokje over van Theo Berendsen. De keuze voor Vermeulen heeft ‘alle steun’ van de gemeente, laat het museum weten.

Naast de nieuwe voorzitter zal de samenstelling van het bestuur de komende tijd worden versterkt, zodat het museum zich verder kan ontwikkelen. De inrichting wordt aangepast en de collectie wordt geactualiseerd. “Zo wordt het museum nog meer een plaats, waar iedere Dordtenaar, ongeacht de leeftijd, gewoon elk jaar eens langs zou moeten komen.”

In februari dit jaar was er nog onduidelijkheid over of er wel een nieuwe voorzitter zou komen. De gemeente wilde graag een nieuwe voorzitter alvorens er een subsidie van 50.000 euro in de vernieuwing van het museum zou worden gestoken. "Er dreigt een groot probleem te ontstaan", ziet ook vicevoorzitter Frans van Venderloo. Het missen van de subsidie zou namelijk het einde kunnen betekenen van het museum. Dat scenario lijkt, met de nieuwe voorzitter, nu dus afgewend. 

Wethouder Piet Sleeking is tevreden: “Ik ben blij dat er een nieuwe kandidaat is gevonden voor het museum. Dat zeg ik met alle respect naar de vorige bestuursleden toe, want het is toch wel een hele opgave om in het museum de nodige ontwikkelingen door te voeren, zeker op educatief gebied. Ik ben blij met deze nieuwe stap, en ga binnenkort met de nieuwe voorzitter in gesprek.”

Vermeulen wijst erop dat hij pas de vierde voorzitter is in de historie van de stichting Museum 1940-1945. Vermeulen wil ook zijn drie voorgangers noemen, die de organisatie op een eigen manier met hun eigen talenten het museum door de tijd hebben gebracht met veel vrijwilligers. De voorzitter bij de oprichting van de stichting op 25 februari 1986 was Paul Kooiman, commandant van het verzet in Dordrecht.

Hij werd opgevolgd door de oud burgemeester Jan H. van Zuuren. In december 2004 gaf hij de voorzittershamer over aan Theo Berendsen. “De vierde voorzitter vult zijn terugblik nog aan, ik kijk vooral met dankbaarheid terug op mijn drie voorgangers en anderen die toch hebben gezorgd dat anno 2021 het museum nog kan bestaan. Daar zijn heel en heel veel uren van vrijwilligers in gaan zitten. Dat het museum echt een plaats heeft in onze stad was bij de opening in juni 1988 al duidelijk toen Z.K.H. prins Bernhard bereid was om de officiële openingshandeling te doen.”

Wegens corona is er nog geen aandacht aan geschonken dat het Museum 1940-1945 dit jaar 35 jaar bestaat. Deze mijlpaal zal zeker niet worden vergeten, meldt het bestuur.

Leuk artikel?
Deel met anderen:


© 2021 - RTV Dordrecht | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)