Dordrecht, Netherlands

Gaas in Dordtse dijk: de bever rukt op

Werkzaamheden bij de Merwelanden RTV Dordrecht
In de dijk langs de Merwelanden ter hoogte van de Sterrenwacht komt een ondergronds gaasscherm. Dit scherm moet voorkomen dat bevers gangen of holen in de dijk kunnen graven. De werkzaamheden zijn maandag 5 december begonnen en duren nog een week.
Trevyn van Houwelingen | 8 december 2022 17:11 | Aangepast op 8 december 2022 17:11
Eerder dit jaar kwam tijdens een controle van Muskusrattenbeheer aan het licht dat de dijk begon te verzakken. Na extra onderzoek bleek dat er op zeventien plaatsen door bevers gangen waren gegraven. De gangen liepen meters diep de dijk in, waarbij één gang zelfs bijna geheel onder de dijk door liep. Daarop hebben de gemeente Dordrecht en waterschap Hollandse Delta een plan gemaakt om verdere schade aan de dijk te voorkomen.

Zomerdijk
Het gaat om een zogeheten zomerdijk, dat is een dijk die bedoeld is voor het lage waterniveau tijdens de zomer in onze rivieren. In de winter staat het waterpeil gemiddeld hoger, dus zijn winterdijken vaak hoger en liggen deze verder landinwaards dan de zomerse variant. Als de zomerdijk bij de Dordtse Sterrenwacht het zou begeven, zou de Hel- en Zuilespolder waar recreatiegebied de Merwelanden in ligt deels overstromen.

In de dijk bij de Sterrenwacht wordt nu voor bijna 300 meter aan roestvrijstaal gaas gelegd, dat tot wel 3 meter diep in de dijk wordt gelegd. Volgens regiobeheerder Remco Regelink is de kans groot dat dit niet de laatste keer is dat dit gebeurt. Er bestaat daarom ook een beverplan waarbij de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat samen hebben afgesproken hoe om te gaan met dit soort situaties. Daarin staat bijvoorbeeld dat er altijd iemand van Rijkswaterstaat bij werkzaamheden aanwezig moet zijn om te controleren of er geen bevers meer in de dijk aanwezig zijn.
De bever in zijn natuurlijke leefomgeving Nationaal Park de Biesbosch
Bevers
De bever is een beschermde diersoort. In 1826 was het uit de kluiten gewassen knaagdier uitgestorven in Nederland, maar in 1988 werden er enkele bevers uit Oost-Europa in Nationaal Park de Biesbosch losgelaten. Volgens boswachter Harm Blom, actief in de Biesbosch namens Staatsbosbeheer zal dat aantal wel stabiel blijven. Blom: "In de Biesbosch leven nu 300-350 bevers. De Biesbosch heeft een maximaal aantal bevers dat daar kan leven en dat is nu wel bereikt."

Bevers graven vaak holen en gangen in de grond, om deze vervolgens te bedekken met hout. Daar komt de term "beverburcht" ook vandaan, vernoemd naar het houten fort uit de middeleeuwen. Het hout dat de bever hiervoor gebruikt verzamelt de bever zelf in de bossen waar hij leeft, door bomen om te knagen. In de Biesbosch zijn dan ook veel van deze omgeknaagde bomen te vinden.

Lees meer over:

Biesbosch|Bever|sterrenwacht|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...