Dordrecht, Netherlands

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: ‘Ik wil kunnen helpen als het misgaat’

Eigenlijk mag je je pas burgerhulpverlener noemen als je 18 jaar bent. Maar de 15-jarige Dordtse Ryan is hard op weg om al zijn reanimatie- en hulpverlenersdiploma’s te halen. Nu is hij een inzamelingsactie gestart zodat ook in zijn buurt een AED opgehangen wordt.
Marjolein Vos | 19 januari 2023 12:30 | Aangepast op 19 januari 2023 11:03
“Er spelen hier vaak kinderen, die komen dan met hun grootouders. En die zijn wat ouder, daar kan iets mee gebeuren”, vertelt Ryan. Hij woont aan het Mina Krüsemanerf. Dat hij zo betrokken is, komt waarschijnlijk door zijn vader. “Hij was burgerhulpverlener, maar kon dat niet meer doen toen hij last kreeg van zijn knie.”

Burgerhulpverleners komen in actie als er bij hen in de buurt bijvoorbeeld iemand een hartstilstand krijgt. Vaak zijn zij eerder dan een ambulance en dat vergroot de kans op overleven. Hoe eerder er gehandeld wordt, hoe beter. Zelf heeft hij nog nooit in actie hoeven komen, zegt Ryan. “Maar ik weet wel wat ik moet doen, als iemand onwel wordt.”

Binnen 6 minuten
Vanaf juli vorig jaar mag Dordrecht zich officieel ‘hartveilig’ noemen. Er hangen 148 zogeheten AED's op het eiland van Dordrecht. Dat betekent dat overal binnen zes minuten loopafstand zo'n apparaat hangt, waarmee een hart weer op gang kan worden geholpen. Niet alleen in de binnenstad, maar overal op het eiland. Dordt is één van weinige grote steden in ons land waar dit gelukt is.
Robert Vreugdenhil is trots op deze mijlpaal, waar hij ruim zestien jaar aan gewerkt heeft. "Het heeft lang geduurd en het was soms trekken aan een dood paard, maar ik ben blij dat er nu zoveel aandacht voor is."

Genoeg AED's betekent niet dat het project nu afgerond is, zei Vreugdenhil in juli voor onze camera. “Er kunnen altijd meer AED's bij en er zijn op dit moment 'maar' ongeveer 1500 burgerhulpverleners. Dat moeten er wel meer worden om de dichtheid, en dus de kans op overleven, te vergroten.”

Bekijk hieronder onze reportage over Dordrecht Hartveilig.
Flyeren
Om meer aandacht te vragen voor zijn actie, brengt Ryan deze week folders rond in zijn wijk. Hij heeft nog ruim 1600 euro nodig voor er een AED kan worden opgehangen. De aanschafprijs is 2667 euro, maar Philips, de leverancier van het apparaat, draagt altijd 1007 euro bij. Doneren kan via deze website.

Lees meer over:

AED|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Opkomst bij AED-oproepen sterk toegenomen

Noodoproepen voor vrijwilligers om te komen helpen bij een hartstilstand leiden steeds vaker tot res...

15-jarige Ryan spaart voor AED in zijn buurt: bijna 1400 euro opgehaald

De inzamelingsactie van de 15-jarige Dordtse Ryan loopt bijna op zijn eind. De teller staat ondertus...

Ambulancedienst kwaad op vandalen die AED-kast opblazen: ‘Oerdom’

Ambulancedienst Zuid-Holand Zuid is op zoek naar de vandalen die woensdagnacht een AED-kast hebben o...

Overal in Dordrecht kan je nu binnen zes minuten gereanimeerd worden

Er hangen op het moment 148 AED's op ons eiland en dat betekent dat Dordrecht officieel hartveilig g...