Dordrecht, Netherlands

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden was dat de Sint Elisabethsvloed plaatsvond. De vloed die het gebied voor een groot deel onder water zette en daardoor het eiland van Dordrecht vormgaf. In het kader van die herdenking werd ook een speciale wandelroute uitgezet. En die is nu genomineerd.
Marjolein Vos | 25 januari 2022 14:38 | Aangepast op 25 januari 2022 14:38
De Fiets- en Wandelbeurs kiest ieder jaar een route uit die benoemd wordt tot de beste van Nederland. Van de oorspronkelijke dertien kandidaten voor de titel 'Wandelroute van het Jaar 2022' zijn er nu nog vijf over. Naast het Biesboschpad staan de Dutch Mountain Trail, de thematische GR La Lesse et La Lomme, het Hondsrugpad en Ons Kloosterpad op de shortlist. De datum waarop de jury de winnaar aanwijst, is nog niet bekend.

De juryleden beoordelen de routes op een paar punten, waaronder de ondergrond, landschappelijke schoonheid, bewegwijzering en aanvullende informatie op websites.

Tocht langs de verdronken dorpen
Het Biesboschpad is De Biesboschregio is een 170 kilometer lange wandelpad. De wandeling toont het unieke gebied met zeshonderd jaar geschiedenis en het enige zoetwatergetijdengebied van Europa met killen, geulen en kreken, laat de jury weten.

In de wandelgids, die als handleiding bij de route is gemaakt, staat meer informatie over de tocht te lezen. Polder de Groote Waard, die zich uitstrekte van Strijen tot Heusden, met steden als Dordrecht en Geertruidenberg, liep onder. Volgens de legende zijn tijdens deze Sint-Elisabethsvloed(en) 72 dorpen ‘verdronken’. De randen van de binnenzee die toen is ontstaan, zijn later opnieuw bedijkt. In het westen is de Hoeksche Waard ermee uitgebreid, in het oosten is het Land van Heusden en Altena aangegroeid. Ten zuiden van Dordrecht is het Eiland van Dordrecht drooggelegd en ook in de noordrand van Brabant is land op het water herwonnen.

Deze wandelgids voert je door de vroegere Groote Waard. Het pad gaat over dijken die het toen hebben gehouden, of later om het nieuw gewonnen land zijn opgeworpen, door dorpen die een band met de Biesbosch hebben – Werkendam en Drimmelen – en natuurlijk door Nationaal Park de Biesbosch zelf waar je kans hebt de zee- en visarend te spotten en knaagsporen van de bevers te zien. Vergeet je verrekijker niet! Begin- en eindpunt is het mooie vestingstadje Geertruidenberg. Maar je kunt natuurlijk op elk willekeurig punt je wandeltocht beginnen.

Populair bij wandelaars
Hans Kuijpers, initiatiefnemer en padcoördinator, is verrast en ook trots dat 'zijn' pad in dit rijtje staat. Op de website wandelnet.nl zegt hij: “Veel wandelaars hebben de weg naar het Biesboschpad al gevonden. Gezien de aantallen verkochte wandelgidsen en unieke bezoekers op de website van Wandelnet in de eerste twee maanden na de lancering, mogen we ook echt wel van een succes spreken. De Biesboschregio is dan ook een uniek gebied met 600 jaar geschiedenis die laat zien hoe Nederland continu in strijd is met het water.”

RTV Dordrecht maakte in samenwerking met de gemeente Dordrecht een serie over de Sint Elisatbethsvloed. Bekijk hier de eerste aflevering van 'Na de Vloed'. De hele serie is te zien op ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...

Nog geen visarend, wel ganzen voor de camera

Via de webcamera’s op de site beleefdelente.nl is het wel en wee van verschillende vogels te volgen....

Genieten van de visarend-soap in de Biesbosch: vanaf dit weekend kan het weer

Zet je schrap, want we kunnen weer gaan genieten van beelden van de visarend. De webcam bij het nest...

Lente in de lucht: zeearenden broeden al in de Biesbosch

Officieel moeten we wachten tot 21 maart, maar de zeearenden in de Biesbosch wachten niet op de lent...

Biesbosch een stukje schoner door opruimactie

Zo'n 180 vrijwilligers staken zaterdagochtend de handen uit de mouwen. Gewapend met grijpers en afva...