Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff blij met versoepelingen in volle breedte: 'We hebben weer lucht en ruimte'

Burgemeester Wouter Kolff opgelucht Foto: Jordy Nijenhuis
Burgemeester Wouter Kolff is blij dat er geluisterd is naar de oproep van burgemeesters om in het coronabeleid meer aandacht te geven aan de belangen van de samenleving als geheel. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid zei Kolff twee weken geleden in het Veiligheidsberaad al dat er "noodzaak is om in de volle breedte met versoepelingen te komen". Dat is precies wat nu gebeurt.
RTV Rijnmond | 26 januari 2022 13:15 | Aangepast op 26 januari 2022 13:15
"Het is een belangrijke stap", zegt Kolff. "Het is natuurlijk een grote wens vanuit de sectoren die nog gesloten waren, vanuit de samenleving in de breedte en overduidelijk ook van de burgemeesters om nu veel meer lucht en ruimte aan de samenleving te geven. Ik ben eigenlijk wel heel blij dat naar die wens, die breed leeft, goed is geluisterd."
'Het blijft spannend'
Premier Mark Rutte stelt dat met de huidige versoepelingen grenzen worden gezocht. Kolff sluit zich daarbij aan. "Dat gevoel heb ik ook. Van corona weten we steeds meer, maar van de omikronvariant weten we nog niet alles. Er is vooral gekeken naar wat er de afgelopen weken in andere landen is gebeurd. Daar zie je bij hele hoge besmettingscijfers in verhouding minder, maar in absolute aantallen nog steeds veel mensen die toch weer naar het ziekenhuis moeten, terwijl we daar net de uitgestelde zorg aan het inhalen zijn. Het blijft dus spannend."

Wat volgens Kolff ook spannend blijft, is de vraag hoe de maatschappij gezien de enorme besmettingsaantallen draaiende kan worden gehouden. "Als er elke dag ongeveer een half miljoen mensen ziek thuis zitten... Dat zijn ook brandweermensen, politieagenten en andere cruciale beroepen waardoor de samenleving wordt ontwricht. Dat is iets om rekening mee te houden." Maar, vervolgt Kolff ook: "Als je beperkingen hebt, maar ook lucht en ruimte, verdeel die dan eerlijk over de sectoren. Dat nu ook cultuur, evenementen en horeca weer ruimte krijgen, daar ben ik - ondanks het feit dat het nog niet 100 procent is - heel blij mee."

Eindtijd klip en klaar
Kolff vindt het ook belangrijk dat er met 22:00 uur een duidelijke eindtijd is gecommuniceerd. "Die is klip en klaar. Daar kan iedereen zich de komende tijd aan vasthouden. Je weet waar je aan toe bent", zegt hij. "Als je een voorstelling organiseert in het theater, dan kun je misschien iets eerder beginnen waardoor je toch om 21:45 klaar bent. Datzelfde geldt ook voor de horeca: je kunt een shift doen van 18:00 tot 19:45 uur en van 20:00 tot 21:45 uur, waardoor de tent om 22:00 uur weer leeg is. Iedereen weet waar hij of zij aan toe is en het is ruimte waar ondernemers naar hebben gesnakt."

Die eenduidige lijn maakt het handhaven ook makkelijker, zegt Kolff. "Na 22:00 is niks meer open, dus alles wat dan nog wel open is, is in de komende weken in elk geval niet goed. De ruimte wordt nu echt maximaal opgezocht en dit gaat alleen lukken als iedereen hieraan meedoet. Het gaat nu vooral om naleving. We hebben weer lucht en ruimte, laten we dat die ondernemers en culturele instelling dat ook blijvend gunnen. Laten we ons echt houden aan de overige maatregelen die er nog zijn."

Dringende oproep aan supermarktbranche
Kolff kijkt daarbij met speciale aandacht naar de supermarktbranche. "We hebben met de minister van Justitie en Veiligheid besproken dat we vinden dat het kabinet met de brancheorganisatie van supermarkten om tafel moet om te zorgen dat die branche beter toezicht houdt op het naleven van de maatregelen", vertelt hij. Het kan volgens hem niet zo zijn dat de niet-essentiële detailhandel, horeca en cultuur steeds dicht moeten, terwijl de supermarkten ondanks alles wel permanent open mogen blijven. "Dan moet je natuurlijk wel zorgen dat er enig toezicht is op de mensen die daar binnen zijn. En je mag ook verlangen van klanten dat ze zelf goed opletten."

Kolff doet daarom een beroep op de supermarkten én supermarktbezoekers. "Je hoeft echt niet te verwachten dat er nu in één keer politieagenten in de supermarkten lopen. Het is wel een dringende oproep die we bij de brancheorganisaties neerleggen. Zorg nou dat supermarktondernemers ook het goede voorbeeld geven. Je hebt veel ruimte gekregen in deze crisis, laten we dan ook wat maatregelen nemen om te zorgen dat hun klanten zich zo goed mogelijk aan de maatregelen kunnen houden. En nogmaals: die klanten moeten dat zelf ook echt doen. Het is in hun eigen belang."
Bron: Dit artikel is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...