Dordrecht, Netherlands

Cel en werkstraf geëist tegen Dordtse vader en zoon die agenten zouden hebben aangevallen

Een 46-jarige Dordtenaar gaat bijna vier maanden de cel in als het aan justitie ligt. De man wordt ervan verdacht op 5 december 2020 drie agenten te hebben aangevallen. Volgens het Openbaar Ministerie deed hij dat samen met zijn toen 18-jarige zoon. Tegen de zoon is een werkstraf geëist. Het incident kreeg veel aandacht in de media, omdat één van de agenten werd veroordeeld voor het racistisch beledigen van de vader.
RTV Rijnmond | 24 mei 2022 10:39 | Aangepast op 24 mei 2022 10:39
De schade is groot na de vechtpartij op Sinterklaasavond ruim twee jaar geleden in een plantsoen aan de Dordtse Beekmanstraat. De drie betrokken agenten hebben alle drie anderhalf jaar later nog steeds last van psychische klachten en betwijfelen het of ze ooit weer helemaal de oude worden. In uniform op straat werken doen ze niet meer.

Alleen maar verliezers
Het gezin van de verdachte is 'verscheurd en kapot gemaakt', zoals hun advocaat Justin Koter het omschrijft. Moeder is opgenomen met een zware depressie, vader zegt nog altijd stuk te zijn van het voorval en zoon heeft zijn droom om marinier te worden opgegeven. Het is overduidelijk een drama met alleen maar verliezers.

Tijdens de zitting in de Rotterdamse rechtbank zien we in een filmpje feilloos hoe het in een paar minuten misgaat. Een camera registreert het incident dat zeven minuten duurt. Een dronken man zeurt tegen de politie, die afkomt op een melding van een eindeloos blaffende hond. De agenten blijven rustig, maar als de dronkaard één van hen een 'paardenlul' noemt is de maat vol.

Met grote stappen beent de agent op de man af. Die valt over een laag ijzeren hekje op het gras. Daar zijn vader en zoon die de man kennen en naar eigen zeggen willen manen tot kalmte. In een mum van tijd gaat het mis en rollen ze als een vechtende kluwen over het perkje. De dronken man verdwijnt ondertussen schielijk uit beeld.

Totaal verschillende lezingen
Voor de rechtbank verschillen de lezingen van de betrokkenen over het incident compleet. Een agent verklaart dat er een karatetrap wordt uitgedeeld tegen zijn hoofd, een agente zegt in haar slachtofferverklaring dat een van de verdachten op haar zit, terwijl ze doodsangsten uitstaat. De verdachte knijpt haar keel dicht en probeert haar te wurgen, zegt ze. "Ik heb je gebeten in je vinger, maar ik kreeg je niet van me af. Ik dacht dat dit het einde was. En waarom? Ik snap nog steeds niet dat er zoveel geweld is gebruikt."

Aan de andere kant zeggen de vader en de zoon alleen maar de vrede te hebben willen bewaren. "Laat de agenten hun werk doen, zei ik in het Papiaments", vertaalt de vader zijn eigen uitspraken na het zien van filmbeelden. "Hé hé, doe normaal, heb ik gezegd tegen de politie toen de man over het hekje werd geduwd. Daarna werd ik aangevallen."

Hun advocaat is stellig in zijn woordkeuze: "Dit is disproportioneel en racistisch politieoptreden." Hij eist volledige vrijspraak, voor zowel vader als zoon. Sterker nog, hij zegt de mannelijke agent te willen laten veroordelen voor zijn 'buitensporig optreden en harde klappen'.

Van wie kwam de agressie?
Als het aan de Officier van Justitie ligt gaat juist de vader de cel in en krijgt de zoon 180 uur werkstraf. "De vader is de aanstichter van alle ellende. Als hij de aanval niet had ingezet, was het niet zo uit de hand gelopen." Ook zoon die zich eerst afzijdig houdt, laat zich kennen volgens de justitie. "Hij neemt een aanloop en schept een agente tegen haar hoofd. Een karatetrap."

Aan de andere kant zeggen de verdachten dat de agressie juist van de agenten komt en dat een van de agenten harde klappen geeft aan zoon, vader en aan moeder die iets later ten tonele verschijnt. Ze zijn dan al geboeid en bespoten met pepperspray.

De agent die de racistische belediging deed laat in een verklaring weten nog altijd 'somber en bedrukt' te zijn door het voorval. Hij heeft geleden onder de vele media-aandacht die zijn uitspraak kreeg en zegt relatief weinig steun vanuit politie te hebben gehad. Hij zegt het te betreuren dat er weinig aandacht is geweest voor het uitzonderlijke geweld dat hij naar eigen zeggen te verduren kreeg. "Ik heb nooit zoiets willen zeggen. Ook kon ik niet voor mijn twee politiepartners opkomen, dat vind ik nog steeds het ergste." Bij hem is PTSS vastgesteld.

Het laatste woord is aan de verdachten. De vader laat weten dat hij deze situatie nooit had gewild. "Het was absoluut niet mijn bedoeling om een agent aan te vallen." De Rotterdamse rechtbank doet op donderdag 9 juni uitspraak.

Lees ook

Waarom is Dordts stel doodsbang voor hun eigen zoon? 'Hij wil en zal blijven gebruiken'

"Ik maak je dood" en "ik ga je uit dit huis trappen". Volgens een Dordtse vrouw zijn dit de verwensi...

Hij werd verraden en door zijn eigen politiecollega's opgepakt: Dordtse verzetsman Gijs van Bemmelen geëerd

"Hij stond voor een goede zaak in moeilijke omstandigheden. Hij heeft zijn rug rechtgehouden, zijn k...

Steekpartij op Wijnbrug, politie houdt twee verdachten aan

Omstreeks 19:45 uur kreeg de politie op donderdagavond 7 september een melding van een mogelijke ste...

Tankstation Provincialeweg overvallen, dader van zijn bed gelicht

Na een overval op een tankstation op de Provincialeweg in Dordrecht afgelopen nacht is een 17- jarig...

68-jarige man uit Dordrecht opgepakt vanwege seksueel misbruik van kinderen

De politie heeft een 68-jarige man uit Dordrecht gearresteerd vanwege het seksueel misbruiken van ki...

Naaktfoto's en dode dieren voor de deur: de stoppen slaan door als Jaap hoort dat Miranda een open relatie wil

Een op het oog keurige man verliest zich compleet als een ontluikende relatie ten einde komt. Hij de...