Dordrecht, Netherlands

Daverend succes van Dordtse lichtjesroute Dwaalspoor keert terug met hoofdrol voor de Grote Kerk

In 2020 was Dwaalspoor zo'n groot succes dat het vanwege drukte voortijdig werd afgelast. Dit jaar wordt de Dordtse lichtjesroute weer groot opgepakt door de organisatie.
RTV Rijnmond | 1 december 2022 12:01 | Aangepast op 1 december 2022 12:01
"In 2020 was er in een omtrek van zestig kilometer niks te doen", relativeert Gerben Baaij de animo voor de editie van Dwaalspoor dat jaar. Hij is directeur van Dordrecht Marketing & Partners medeverantwoordelijk voor de organisatie van de Dordtse December Dagen. De lichtjeswandelroute Dwaalspoor is daar onderdeel van. Er is geen kerstmarkt in Dordrecht, maar wel de vervangende Dordtse December Dagen, die bijna een maand duren.

De parel van dat initiatief is Dwaalspoor. In 2020 werd het evenement vroegtijdig afgeblazen omdat het te druk was, en dus onveilig in coronatijden. "Normaal gesproken zijn wij ongelooflijk blij als er bezoekers komen", vertelde Baaij destijds. "Maar nu hopen we bij hoge uitzondering dat er geen mensen van buiten naar Dordrecht komen."
Dit jaar kunnen er weer volop bezoekers komen, geeft Baaij aan. "We ervan uit dat er geen coronamaatregelen zijn dit jaar, en dus geen problemen met de hoeveelheid mensen. Ik verwacht daarom dat we niet weer hoeven op te roepen om mensen te stoppen met komen."
Baaij kijkt liever vooruit en heeft zin in de volgende editie van het lichtjesevenement. "Ik wil niet te veel verklappen, ik wil dat het een verrassing blijft", lacht hij door de telefoon.

Het thema van Dwaalspoor zal dit jaar weer anders zijn dan vorig jaar. Zo is er vorige jaar gefocust op belangrijke momenten in de Dordtse geschiedenis tijdens de wandelroute. Dit jaar zullen twaalf locaties verhalen vertellen uit de Canon van Dordrecht.

Lasershow bij de Grote Kerk
De lichtjesroute gaat dit jaar meer door het centrum dan voorgaande jaren, meer langs de winkels. Ook zullen er naast lichtspektakels 'extra's' zijn, geeft Baaij te kennen. Het meest enthousiast is hij voor een lasershow: met behulp van een aantal lasers zal de toren op de Grote Kerk worden geprojecteerd. Met de bouw is deze nooit afgemaakt, tijdens Dwaalspoor gebeurt dit dus wel tijdelijk.

De route van Dwaalspoor brengt bezoekers dit jaar langs de Hofstraat, het Dordrechts Museum, Het Hof, de Wijnstraat, het Groothoofd, Binnen Walevest 185, de Nieuwe Haven, de Grote Kerk, de Visbrug en het Scheffersplein. De Dordtse December Dagen en daarmee Dwaalspoor zijn van 9 december tot en met 8 januari te bezoeken.

Lees meer over:

dwaalspoor|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Hoe zagen de wintermaanden er rond 1900 uit? Ontdek het tijdens de lichtjesrondleiding

De kortste dag is bijna aangebroken en de kerstdagen staan voor de deur. Ook Huis van Gijn is daaro...

Dordtse Decemberdagen van start: rennen in kerstmannenpak, zingen en genieten van lichtkunst

Op het Stadhuisplein werd vrijdagavond het startschot gegeven van de Dordtse Decemberdagen. Maar lie...

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...