Dordrecht, Netherlands

De Week van de Jonge Mantelzorgers: ‘We willen ze in contact brengen met lotgenoten’

Rens
Het is deze week de Week van de Jonge Mantelzorger. In de Drechtsteden zijn verschillende activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers. In Dordrecht kregen kinderen een workshop freerunnen.
Emmely Kokshoorn | 2 juni 2022 17:01 | Aangepast op 2 juni 2022 17:01
Terwijl de muziek hard aanstaat, rennen er een aantal kinderen rond in een gymzaal die vol staat met allerlei toestellen. Om en om slingeren ze aan de touwen, springen ze over de bok en klimmen ze in het klimrek aan de muur. “Ik ben er lekker even tussenuit”, vertelt Rens. Zijn zus heeft een beperking en dat zorgt thuis soms voor moeilijke situaties. “We hebben wel vaak ruzie”, vertelt hij.

Een handje helpen
Bij kinderen die een familielid hebben die extra zorg nodig heeft, gaat het dagelijks leven vaak net iets anders dan die van leeftijdsgenoten. Zo hebben kinderen met bijvoorbeeld een zieke ouder, naast hun huiswerk, nog andere taken die ze thuis moeten doen. Dat kan erg lastig zijn. “Kinderen schamen zich soms om vriendjes en vriendinnetjes mee naar huis te nemen. Die kinderen willen we graag een handje helpen en in contact brengen met lotgenoten”, vertelt Chantal Kruithof, mantelzorgconsulent.

Hoge drempel
De activiteit werd niet druk bezocht, maar dat betekende wel dat Rens alle tijd had om zijn coolste freerun-tricks te laten zien. De organisatie had al rekening gehouden met een lage opkomst: “De drempel om je aan te melden voor dit soort activiteiten is vaak best hoog. Kinderen willen als ‘normaal’ behandeld worden”, vertelt Chantal. “Daarnaast zien kinderen zichzelf vaak niet als mantelzorger.”

Ondanks het feit dat het thuis soms best moeilijk kan zijn, praat Rens vol lof over zijn situatie. “Mijn zus maakt het altijd gelijk goed en ze geeft graag knuffels”, vertelt hij. “Ze blijft altijd van je houden, wat er ook gebeurt.”

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38