Dordrecht, Netherlands

Dordrecht blijft langer Regenboogstad: 'We accepteren geen uitsluiting en discriminatie'

Dordrecht blijft voor de komende jaren, van 2023 tot 2026, een Regenboogstad. De stad blijft zich dus sterk maken voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI+ personen. Dordt is een van de 55 andere steden die meedoet aan het programma.
Marie Frenay | 2 juni 2023 14:38 | Aangepast op 2 juni 2023 14:38
De titel Regenboogstad is niet nieuw voor Dordrecht. Het project begon in 2008 en werd in 2018 weer verlengd. Dordt sloot zich tijdens de eerste verlenging aan bij het project. Hiermee is de stad een van de 55 steden dat zichzelf Regenboogstad mag noemen."Wij willen een stad zijn waar iedereen zich thuis kan voelen en kan meedoen", zegt wethouder Chris van Benschop.

Actief LHBTI-beleid
Niet alle gemeenten en steden mogen zichzelf zo noemen. Volgens het LHBTI-team van Movisie kan een wethouder of de raad bijvoorbeeld het initiatief nemen om een actief LHBTI-beleid te ontwikkelen, dat is de voorwaarde om een Regenboogstad te kunnen zijn. Op die manier kunnen gemeenten zichzelf uitroepen tot Regenboogstad.

Alleen niet alle gemeenten met de titel Regenbooggemeente of stad ontvangen subsidie. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten alleen maar met de grootste gemeenten in Nederland, de G50, samen te werken. Deze gemeenten hebben een intentieverklaring ondertekend. Dordrecht ontvangt dit jaar 20.000 euro subsidie en stelt zelf een even groot bedrag beschikbaar voor een uitvoeringsprogramma.

Plannen van gemeente Dordrecht
Met dat geld wil de gemeente verschillende acties ondernemen. De gemeente wil gastlessen op scholen organiseren om de acceptatie van LHBTI+ te vergroten, een COC-afdeling opzetten in de Drechtsteden, de sociale acceptatie van LHBTI+ in zorginstellingen bevorderen en nog veel meer. In eerdere jaren werd het geld bijvoorbeeld ook gebruikt voor een regenboogzebrapad.

Wethouder Chris van Benschop laat ook door middel van haar LinkedIn foto zien dat ze het project steunt. Op de foto is zij te zien met de beruchte regenboogvlag, “We accepteren geen uitsluiting en discriminatie. Wat je achtergrond ook is en met welke mensen je je ook verbonden voelt: er is plek voor jou in Dordrecht," aldus van Benschop

Lees meer over:

regenboogstad|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00