Dordrecht, Netherlands

Een wens komt uit: voorlopig ruimere winkeltijden in Dordrecht

Winkels mogen tijdelijk open op tweede paasdag, tweede pinksterdag, tweede kerstdag en Hemelvaartsdag open vanaf 06:00 uur tot 22:00 uur. Ook op Goede Vrijdag hoeven de winkels pas om 22.00 uur dicht in plaats van 19:00 uur. Op eerste paasdag blijven de winkels gesloten.
Sebastiaan van Mill | 7 april 2023 09:30 | Aangepast op 6 april 2023 18:51
Het college komt met deze verruiming aan een deel van de wensen van een aantal politieke partijen tegemoet. Alice Malschaert van souvenirwinkel Hallo Dordrecht is blij met de verrruiming en ziet een wens in vervulling gaan. “Voor ons is het heel belangrijk, want er komen heel veel toeristen de komende periode in de stad en die zijn er ook al heel vroeg. Vooral Amerikanen die komen heel vroeg in de ochtend, dus dat is perfect. In het verleden zagen we ze voorbij lopen en dat kostte ons omzet.”

Winkelen in de avond
Willekeurige winkelaars reageren verschillend. De een zegt: “Als je een standaard baan hebt en pas om 18:00 uur thuis bent, is het een groot voordeel dat je in de avond nog naar de winkels kunt en je niet per se op zondag hoeft, wanneer heel Nederland gaat”. De ander zegt: “Voor mij maakt het geen verschil. Ik woon hier in de binnenstad en kan meteen naar de winkels als ik daar behoefte aan heb. Je hoeft niet altijd te gaan winkelen. Voor mij hoeft die verrruiming niet”.

Remco Gravendijk van winkeliersvereniging POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) ziet vooral mogelijkheden voor de ondernemers. Ze hebben nu de mogelijkheid om eerder open te gaan of later te sluiten als ze daar behoefte aan hebben.

Of het de verruiming van de winkeltijden ook meer omzet oplevert, durft Remco niet direct te zeggen. Hij denkt dat de capaciteit er is om iedereen te kunnen bedienen, maar nu ligt het nog aan het aanbod en ook dat winkels het personeel goed op orde hebben om hierin mee te kunnen.

Niet inleveren privétijd
Sommige ondernemers kiezen ervoor om niet langer open te gaan. Nelleke Baas van kinderkledingzaak Kind zo blij doet in ieder geval niet mee. Ze vraagt zich af: “Hoe vaak wil je dan open zijn?” Het inzetten van personeel kost heel veel geld volgens haar en het inleveren van privetijd ziet zij niet zitten. “Je wil ook wel eens vrij zijn en tijd met je gezin doorbrengen, dus wij staan niet te popelen.”

Volgens Remco Gravendijk van POBD “past de verruiming bij de ontwikkeling die Dordrecht doormaakt” en hij denkt dat de mogelijkheid die geboden wordt “aansluit op de ambities van de stad en het toerisme”.

Definitief besluit
Aan het eind van het jaar verwacht de gemeente een definitief besluit te nemen over de winkeltijden en een winkeltijdenverordening afgerond te hebben.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

Internationaal straattheater vermaakt publiek tijdens Dordt Pakt uit

Onder het motto ‘Dordtse ondernemers zetten de bloemetjes buiten’ wordt aanstaande zaterdag 20 april...

“De markt heeft ons veel goed gedaan, dat valt nu een beetje in duigen…”

De plannen om de Dordtse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers zijn deze dinsdag bekend...

Wethouder Van der Linden: parkeerprobleem in december niet zomaar opgelost

Een parkeerplekje vinden in het weekend in het centrum is in november en december vaak een kriem: de...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Tweede editie Cultuur op de Hoek wederom succesvol verlopen

De tweede editie van Cultuur op de hoek is goed verlopen. Nadat wethouder Rik van der Linden het sta...