Dordrecht, Netherlands

Even terug in de tijd: Zeeuws graan per schip afgeleverd bij Molen Kyck over den Dyck

De enige nog overgebleven Dordtse molen bestaat natuurlijk al veel langer, maar dit jaar wordt het 25-jarig jubileum van de Stichting Molen Kyck over den Dyck gevierd. En dit weekend werd daar op bijzondere wijze bij stilgestaan.
Marjolein Vos | 5 juli 2022 16:38 | Aangepast op 5 juli 2022 16:38
Schipper Wiebe Radstake legde met zijn historische zeilvrachtschip De Vrijbuiter aan bij de Wantijkade. Aan boord: 80 zakken met in totaal twee ton meel en tarwe. “Dit meel is zelfs door een tornado heen gekomen”, vertelt hij. “We lagen in de haven van Zierikzee toen die overkwam, maar gelukkig hebben we maar een klein beetje schade.” En kon de tocht naar Dordrecht zonder problemen worden gemaakt. “Met Pasen waren we in Puttershoek, nu in Dordrecht. We hopen deze zeilende vrachtdienst steeds vaker in te kunnen zetten.”
Het meel werd vervolgens door leden van de plaatselijke boksschool op een wagen geladen. Een Belgisch paard van 19 jaar oud leverde de vracht netjes af bij de molen aan de Noordendijk. Daar stonden de molenaars al klaar om de zakken direct op windkracht naar boven kunnen luien (takelen). “Het kan ook elektrisch hoor”, vertelt Marianne Mulders. “Voor als er geen wind staat. Maar vandaag gebeurt alles op traditionele wijze.”
De Stichting werd 25 jaar geleden opgericht toen de molen een grootschalige restauratie moest ondergaan en zet zich sindsdien in voor het behoud van het bijzondere gebouw. En dat blijft nodig, bleek een paar jaar geleden wel weer. De wieken stonden op het punt van afbreken en moesten vervangen worden. Geld was daar niet voor. Door middel van een crowdfundingsactie en subsidie konden nieuwe wieken worden aangeschaft. Die draaien nu prima, maar er lijkt zich een ander probleem voor te doen, waar de leden zich ernstig zorgen om maken: het voegwerk laat hier en daar los. De Stichting dacht dat het maar om een paar vierkante meter ging, maar de slijtage lijkt veel groter. Op dit moment is er een uitgebreid onderzoek gaande. Mocht de hele molen opnieuw gevoegd moeten worden, dan staat de Stichting voor een nieuwe uitdaging: de kosten zouden neerkomen op zo’n 250.000 euro.

Maar daar werd dit weekend maar even niet aan gedacht. Er werd vooral genoten van het eeuwenoude ambacht. Het meel is inmiddels vermalen en te koop in de molenwinkel om zelf of pannenkoeken van te bakken.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

En dat is nummer twintig: pot vol herinneringen aan Dordtse muur

Vanaf deze week wordt de Voorstraat Noord wat kleurrijker. Kunstschilder Maarten Mooren maakt nameli...

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wiel...

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

'Ook NAC-supporters genoten stiekem van FC Dordrecht'

De Dordtse wondertrein blijft maar doordenderen. Ondanks een stroeve start (en een merkwaardig incid...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...