Dordrecht, Netherlands

Financiële druk bij Dordtenaren die Oekraïners opvangen: 'Je wordt er eigenlijk voor gestraft'

Het gezin van Michel van Zanten vangt Oekraïners op. NOS
Drie maanden na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne neemt de vluchtelingenstroom uit het land nog altijd toe, ook in onze regio. Ze worden opgevangen in hotels, cruiseschepen of bij mensen thuis. Hoewel het grootste gevaar voor hen is geweken, lopen de vluchtelingen nu tegen hele andere problemen aan. Van lange wachttijden voor BSN-nummers tot het aanleveren van documenten die nodig zijn voor het openen van bankrekeningen in Nederland: de vluchtelingen dreigen vast te lopen in het systeem. Dat is ook nog eens lastig voor de mensen die hen opvangen.
RTV Rijnmond | 23 mei 2022 12:00 | Aangepast op 23 mei 2022 11:11
Toen tatoeëerder Michel van Zanten door zijn Oekraïense vriend en collega in de plaats Dnipro werd gevraagd of zijn vrouw en dochter bij hem in Dordrecht terecht konden, dacht hij daar geen seconde over na. "Ik stelde hem voor dat hij en zijn gezin hierheen zouden komen en dat hij dan een jaartje bij mij in de shop zou werken en weer terug zou gaan zodra de oorlog voorbij was." Die plannen vielen echter in duigen toen de Oekraïense regering strijdbare mannen van tussen de 18 en 60 verbood om het land te verlaten. Daarom kwamen alleen Iryna en haar dochter naar Dordrecht.

Inmiddels wonen Iryna en haar 11-jarige dochter Alisa nu al zo'n drie maanden geleden bij Michel, zijn vrouw Karin en hun drie kinderen in huis. Hoewel dat tot nu toe eigenlijk allemaal zonder problemen is verlopen, merkt ook Mick dat het overheidssysteem dat de vluchtelingen moet ondersteunen piept en kraakt."

'Niks goed geregeld'
Het idee was dat ze zich gelijk zou laten inschrijven toen ze hier kwam en dat wij dan een huisje voor haar gingen zoeken. Dat kon niet, omdat Dordrecht eerst alles 'goed wilde regelen.' Nou, er is uiteindelijk helemaal niks goed geregeld", zegt Michel. "Ze heeft pas vorige week voor het eerst haar BSN-nummer en leefgeld gekregen en kan nu nog steeds niet op huizen reageren", vervolgt hij teleurgesteld.

Michel heeft ook gemerkt dat er grote verschillen zijn tussen de manier waarop vluchtelingen worden opgevangen binnen de gemeenten. Zo kon een vriendin van Iryna terecht bij de zus van de Karin in Rhoon, onderdeel van de gemeente Albrandswaard. "Daar zijn de zaken veel beter geregeld dan in Dordrecht", zegt Michel. "Zij heeft al een woning en een huis en die van ons kan nog niet eens solliciteren."

Op financieel vlak merkt Michel wel wat extra druk als gevolg van zijn gastvrijheid. "We moeten meer afvalstoffenheffing gaan betalen, en ook meer voor water. Er wonen opeens toch twee mensen extra in huis." Vanuit de gemeente wordt Michel ook niet ondersteund. "Ze halen hun schouders op. Ik maak er geen probleem van, maar het is toch een beetje belachelijk. Je probeert iemand te helpen en je wordt er eigenlijk voor gestraft", zegt hij.

Lees meer over:

Tattoo Mick|Oekraïne|Opvang|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

Opnieuw winteropvang dak- en thuislozen op Halmaheiraplein

Voor het tweede jaar op rij is er een extra winteropvang geopend voor dak- en thuislozen door het Le...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...

Opvang dak- en thuislozen bij sportpark Reeweg officieel geopend

De nieuwe tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen aan het Halmaheiraplein gaat donderdagavo...