Dordrecht, Netherlands

Grote interesse in de ontwikkeling van de nieuwe Spuiboulevard

Picknicken tussen de bomen, wandelen langs het water naar de winkels in de binnenstad en wonen tussen het groen. Op zaterdag 1 oktober namen de gemeente, projectontwikkelaars en aannemers omwonenden en belangstellenden tijdens een gebiedsmarkt mee in de toekomstplannen voor de Spuiboulevard. Er was veel belangstelling onder de omwonenden tijdens de bijeenkomst.
Stephanie Roggekamp | 4 oktober 2022 11:36 | Aangepast op 4 oktober 2022 11:36
De komende jaren gaat de Spuiboulevard veranderen. Van een stenige, drukke boulevard met verouderde kantoren. “Naar een gebied met veel groen wat gecombineerd wordt met water”, zegt Rinald van der Wal, projectleider Spuiboulevard. “Er komt veel meer ruimte voor OV, fietsers en voetgangers. Een uitnodigende en groene entree naar de historische binnenstad.”

Bouwen
Dit vraagt volgens de gemeente om flinke ingrepen. Sloop en nieuwbouw, het herinrichten van straten en parkeervoorzieningen en het toevoegen van groen en verbindingen met het water. “Zo bouwen we aan een Spuiboulevard die zich kenmerkt als: groen, duurzaam, toegankelijk en uitnodigend”, laat de gemeente weten.

Maar voordat er gebouwd kan worden, moet er eerst plek worden gemaakt voor de nieuwbouw. Eind eerste kwartaal 2023 jaar zijn de Rabobank, het oude Belastingkantoor en de parkeergarage Veemarkt verwijdert.

Groene en uitnodigende omgeving
Op de nieuwe boulevard komt dus veel meer groen, zodat het een gevoel geeft van een park. “Het gaat hittestress tegen, zorgt dat regenwater beter in de grond kan wegsijpelen en biedt een onderkomen aan dieren”, legt de gemeente uit. Hoe dat er uit kan gaan zien toonden de sfeerimpressies op de gebiedsmarkt. Deze dienen als startpunt om, samen met omwonenden en andere belangstellenden uit de stad, tot een concreet plan uit te werken in 2023.

Verkeer en bereikbaarheid
Iedereen moet makkelijk van, naar en binnen Dordrecht kunnen reizen. Met de auto, de fiets, met OV of te voet. De Burgemeester de Raadtsingel, Stationsweg en Johan de Wittstraat worden slimmer ingericht. Zodat het centrum goed bereikbaar blijft met de auto, en er meer ruimte voor fietsers en voetgangers komt. De kruisingen zijn al aangepast, zodat het verkeer makkelijker doorstroomt. Een van de volgende stappen (van het Verkeersplan Spuiboulevard) is het herinrichten van de Burg. de Raadtsingel. Bij omwonenden is hiervoor input opgehaald, zoals veiligere fietspaden en meer groen. Dit is verwerkt in het eerste ontwerp. De nieuwe Spuiboulevard is geen doorgaande weg meer. Wel voor de bussen en fietsen, maar voor auto's is de weg ingericht voor bestemmingsverkeer naar de woonwijk of de parkeergarage.

Duurzame gebouwen
Ook de gebouwen langs de Spuiboulevard worden milieuvriendelijk. De 500 woningen zijn straks gasloos en goed geïsoleerd. Maar het Huis van Stad en Regio gaat daarin verder. Zo is de sloop van de oude kantoren - op de plek waar het nieuwe kantoorpand straks - komt, circulair. Ruim 95 procent van de oude materialen wordt hergebruikt. Volgens de gemeente hard nodig, want door de slechte energielabel voldoet het vanaf 2023 niet meer aan de wettelijke milieu-eisen.

Het gebouw is straks het nieuwe onderkomen van gemeente, bibliotheek AanZet, Sociale Dienst en Dordrecht Marketing & Partners bij aan de ambitie om in 2040 een klimaat-neutrale stad te zijn. “Dat gaat een interessante samenwerking opleveren”, zegt de projectleider. “Het zal de inwoner, de bezoeker en ondernemer van Dordrecht de mogelijkheid bieden om elkaar beter de bedienen dan nu in de huidige situatie mogelijk is.”

Het hele gebied Schil-West moet in 2028 klaar zijn. Als je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkling in dit gebied, kun je de omgevingsapp van de gemeente downloaden.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Tom lichtte Feyenoordfans op én verloor zijn vrienden: 'Tot mijn nek in de schulden'

Een 25-jarige Zwijndrechter maakt in mei vorig jaar twee Feyenoordfans blij met kaartjes voor de kam...

Wat doet deze kei op de begraafplaats?

De hunebedkei is verhuisd. De Drentse kei, die in 1955 geschonken werd aan Dordrecht, moest plaatsma...

Danny Makkelie als enige Nederlandse scheids naar het EK

Dordtenaar Danny Makkelie is door de Europese voetbalbond geselecteerd voor het EK voetbal, komende ...

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychische problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Rapper Rico praat over vrijheid in Dordrecht

In de aanloop naar 5 mei worden er ieder jaar vrijheidscolleges georganiseerd: bekende personen dele...