Dordrecht, Netherlands

Hein van der Loo vertrekt naar Almere: 'Ga de Zwijndrechtenaren missen'

Burgemeester van Zwijndrecht, Hein van der Loo, is vorige week voorgedragen als burgemeester van Almere. Hij is sinds 5 juni 2019 burgemeester in Zwijndrecht. In 2021 nam Van der Loo afscheid van het CDA omdat hij vond het ambt beter te kunnen vervullen door onafhankelijk en partijloos te zijn. Vorige week - dus nog voor het fatale schietincident in Zwijndrecht - sprak RTV Dordrecht met Van der Loo over zijn relatief korte periode in de Drechtstad.
Dennis Koorevaar | 27 januari 2023 10:26 | Aangepast op 27 januari 2023 10:26
"De regering en de koning moeten nog beslissen, maar het is de bedoeling dat ik begin maart begin in Almere", vertelt Van der Loo. "Almere vind ik een unieke kans. Het is een prachtige stad. Een hele jonge stad met veel ambitie en grote opgave. Dat sprak mij zo aan dat ik inderdaad een poging heb gedaan om daar burgemeester te worden."

Overeenkomsten
De nu nog burgemeester van Zwijndrecht ziet in Almere ook overeenkomsten met zijn huidige gemeente. Zo is het volgens Van der Loo een hele groene gemeente en is er veel water. Ook is er een grote diversiteit aan wijken. "En het is ook wel een tandje groter." Almere telde namelijk op 1 januari 2022 ruim 220.000 inwoners. In Zwijndrecht wonen bijna 45.000 mensen.

"Maar wat ik het meest ga missen zijn de Zwijndrechtenaren. De mensen die ik heb mogen leren kennen; de collega's, mensen van de gemeenteraad en andere medewerkers van de gemeente. Maar toch het meest de inwoners en ondernemers. Ik heb prachtige gesprekken met veel van hen mogen voeren. Dat ga ik zeker missen."

Korte periode
Van der Loo beaamt dat zijn periode als burgemeester in Zwijndrecht relatief kort is. "Ik ben hier straks 4 jaar min 3 maanden burgemeester geweest. Ik vind dat kort, heel kort zelfs." Als de kans van Almere zich niet had voorgedaan dan had Van der Loo ook zeker nog even gebleven, vertelt hij. "Ik was ook helemaal niet op zoek naar een andere baan. Maar als er zich dan zo'n kans als Almere voordoet, dan ga je er toch voor."

In de zomer van 2019 begon Van der Loo in een gemeente die er heel anders voor stond dat hoe hij de gemeente achterlaat. "Het was nog vóór corona. Gelukkig, want daardoor heb ik de mensen nog echt leren kennen en kon ik bij hen op bezoek. Maar ook trof ik een gemeente aan die er financieel best moeilijk voor stond. We hebben toen ook een negatieve begroting moeten indienen en dan kom je in allerlei circuits terecht waar je niet in wil zitten."

Wel vind Van der Loo dat ook deze gemeente veel ambitie had en heeft. "Er zijn ook dingen neergezet waar we de resultaten ook echt van terugzien. Zoals het nieuwe zwembad, de transformatie van een nieuwe spoorzone. En we hebben nu weer een sluitende begroting."

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Met hamers, keukenmessen en deo zoeken de meisjes tijdens pyjamafeest naar inbreker

Een Dordtse inbreker slaat vlak voor kerst 2023 toe tijdens het slaapfeestje van een groepje meisjes...

Paaseitjes zoeken? Houd dan rekening met dit weer

Het wordt een erg wisselvallig paasweekend. Goede Vrijdag en eerste paasdag zullen de betere dagen ...

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...