Dordrecht, Netherlands

Huis, huwelijk en auto; Xander werd gehackt en raakte alles kwijt

Een op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. Hetis een gevaar waar je als kleine zelfstandige niet direct bij stil staaten waarvan je vaak ook niet weet welke maatregelen je er tegen kuntnemen. De 57-jarige Xander Koppelmans leerde dat op de harde manier. Hijverloor met zijn reclameproductiebedrijf door cybercriminaliteithonderdduizenden euro's. Op een speciaal congres in Dordrecht deed hijdeze week zijn verhaal, om anderen te waarschuwen.
Dennis Koorevaar | 1 december 2022 16:30 | Aangepast op 1 december 2022 16:30
"Je bent gewoon aan het werk. Het was donderdagochtend 10:30 uur en iemand zegt: 'wat gebeurt er nu op de server?'", vertelt hij de volle zaal ondernemers. Het bleek te gaan om een hack. "Je ziet op dat moment je mappenstructuur verdwijnen. Maar het hacken is misschien al een half jaar geleden begonnen."

Tot op de dag van vandaag weet hij dat nog steeds niet zeker. Wat hij wel weet is dat gehackt worden een hoop gevolgen kent; de misgelopen opbrengsten van zijn bedrijf bedroegen bijna 270.000 euro. Xander maakte met zijn bedrijf onder meer reclames voor grote winkelketens, maar ook videoclips voor artiesten. Door de hack raakte hij een groot deel van de bestanden kwijt of was een deel beschadigd. De kosten liepen uiteindelijk op tot 1,5 miljoen euro, omdat hij niet alleen het werk deels over moest doen, maar ook moest investeren in nieuwe servers en beveiliging. Hij raakte zijn huis kwijt, zijn huwelijk liep stuk en uiteindelijk heeft hij een half jaar in zijn bestelbus gewoond.

'Probleem dat alleen maar groter wordt'
Xander is lang niet de enige ondernemer die door hackers getroffen wordt. "In de cybercrime gaat meer geld om dan in de wereldwijde drugshandel", licht misdaadjournalist Kees van der Spek toe, die het congres leidde. "Het is een ontzettend groot probleem, dat alleen maar groter wordt. Het is onwijs belangrijk om je bedrijf te beveiligen. Het gaat om de cyberveiligheid van het MKB (midden en kleinbedrijf). Mensen hebben het niet zo door, maar één op de vijf wordt gehackt."

De eerste vraag tijdens het congres was dan ook wie er wel eens slachtoffer is geweest van een hacker. Vier van de tweehonderd aanwezigen stak zijn of haar hand omhoog. "Dat hadden er statistisch gezien zo'n 35 moeten zijn, maar daar komt de term 'cyberschaamte' vandaan. Mensen durven er gewoon niet over te praten."

Maatregelen
Xander is die schaamte inmiddels voorbij. Hij dacht met allerlei back-ups en ook offline servers het voor elkaar te hebben. Maar dat bleek dus niet het geval. Zijn advies: wees voorbereid en neem vandaag nog maatregelen om je te beveiligen tegen een cyberaanval.

"Toen het gebeurde was ik 50. Meer dan de helft van je leven ben je een bedrijf aan het bouwen. Dan steekt iemand die je niet kent, en die jou ook niet kent, zomaar een stok tussen je spaken. Dat doet van alles met jou als mensen, met jouw omgeving, met je collega's en klanten."

Andere aanwezige ondernemers waren dan ook erg onder de indruk van het verhaal van Xander. "Dan ga je toch even achter je oren krabben en jezelf afvragen hoe goed wij het nou eigenlijk geregeld hebben. Wat blijkt; er is zeker werk aan de winkel."

Nu, zeven jaar na het incident en het failliet gaan van zijn bedrijf, gaat het goed met Xander. "Ik heb een super lieve nieuwe vriendin, drie bonusdochters en ik ben weer lekker aan het werk. Maar het trauma is er nog steeds. Als ik het weer sta te vertellen dan voelt het alsof ik op ieder moment kan gaan janken. Zo diep zit het nog." Een andere ondernemer zegt dan ook op de vraag of hij morgen stappen gaat zetten om zijn onderneming beter te beveiligen: "Het liefst gisteren nog!"

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Beter beveiligd tegen cybercriminaliteit: congres voor ondernemers

Online criminaliteit zoals fraude, oplichting en hacken neemt toe en ondernemers zijn hier steeds va...

Gezocht: oplichters en slachtoffers

In 2021 werden er ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Stichting...