Dordrecht, Netherlands

Iris (17) ontwerpt muurschildering die Crabbehof opfleurt

Er blijft weinig over van de saaie muur. Lotti Hesper, Branka Mrvos
Een jongen en twee reeën komen deze dagen tot leven op de muurschildering op het Sociaal Plein in wording in Crabbehof. Het idee van een ree en bomen komt van de Dordtse middelbare scholier Iris Kadijk (17 jaar) die als boerendochter De Biesbosch als achtertuin heeft, vaak reeën spot en erg van tekenen houdt.
Marjolein Vos | 11 oktober 2022 13:00 | Aangepast op 11 oktober 2022 13:00
De Barendrechtse kunstenaar Ricardo van Zwol (47 jaar) werkte het idee uit met in het ontwerp ook een prominente rol voor overbuurjongen Luka Mrvos (10 jaar). Het project is een initiatief van cultureel ondernemer Lotti Hesper om het Sociaal Plein in wording verder te vergroenen en ontmoeting te stimuleren.

Dat doet ze in samenwerking met de gemeente Dordrecht en de partners aan het plein: bewoners, eigenaar Cees van der Poel, Speelotheek Pip en Zo, Stichting Wijk voor Wijk, Bibliotheek Aanzet en Buurtwerk Dordrecht.

Luka kijkt vanuit zijn huis op de muurschildering: "De reeën beginnen al vorm te krijgen. Alleen mijn meester op de Don Bosco school in Crabbehof weet dat ik op de muur kom, voor mijn vrienden laat ik het nog een verrassing zijn. Dit is echt heel stoer en een droom van ieder kind." Projectleider Lotti Hesper: "Dit zijn de pareltjes in de projecten die ik doe. Mensen betrekken uit de buurt, zoals Luka en zijn moeder Branka Mrvos, die mede de kunstenaars koos uit acht inzendingen, en zo samen de buurt mooier maken."

Iris ontwierp de muurschildering. Lotti Hesper, Branka Mrvos
Kunstenaar Ricardo van Zwol heeft al veel muurschilderingen op zijn naam staan: "Portretten schilderen, natuur en zonsondergangen zijn echt mijn ding. Het werken met lagen, cirkels en verspringingen geven mijn muurschilderingen beweging en gelaagdheid. Mijn ervaring delen met jong talent Iris Kadijk is mooi om te doen."

Iris Kadijk zit in 5 VWO op het Insula College: "Ik houd erg van de kunstvakken op school en zit altijd op mijn kamer te tekenen. Het is een eer om met Ricardo deze muurschildering uit te werken. Ik denk er nu over om later iets met architectuur, kunst of journalistiek te gaan doen."
Voor Kunstenaar Ricardo van Zwol is het niet de eerste muur die hij onder handen neemt. Lotti Hesper, Branka Mrvos
Sociaal Plein in wording
Vergroenen en ontmoeting stimuleren komt nu mooi samen met de uitvoering van de muurschildering en diverse activiteiten van Momentje Crabbehof van 29 september t/m 16 oktober 2022 in het kader van de week van eenzaamheid, week van opvoeding en de Kinderboekenweek. "Er gaan nog veel meer planten en bloemen komen op het plein en hopelijk ook een grote boom. We hebben inmiddels een proefopstelling gemaakt met een andere plek voor de parkeerplekken. Nu gaat het om menskracht te vinden om de plantvakken aan te leggen, een hovenier uit de wijk die we nog zoeken en een blauwe regen langs de gevel te leiden en dergelijke", aldus Lotti Hesper die hiervan ook de uitvoering coördineert namens Stichting Wijk voor Wijk. Mensen die mee willen doen of ideeën hebben voor het Sociaal Plein kunnen contact opnemen met Lotti via www.wijkvoorwijk.nl.
Luka kijkt vanuit zijn huis op de muurschildering. Lotti Hesper, Branka Mrvos

Lees meer over:

Muurschildering|Crabbehof|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Schimmelflats in Crabbehof; maar 'niets is wat het lijkt'

Bewoners van de Ruys de Beerenbrouckweg in Crabbehof schijnen al jaren last te hebben van schimmel. ...

Zo is het nu aan de Troelstraweg een jaar na grote brand

Op de postbezorger na is het een rustige dinsdagochtend. Het is op een dag na een jaar geleden dat d...

Wij(k)plein moet Crabbehof een stukje vrolijker maken: ‘Wij zijn heel trots’

Na een lange aanloop was het deze woensdag zover: het sociaal plein in Crabbehof werd officieel geop...

Man gewond bij steekpartij Crabbehof

In de nacht van maandag op dinsdag is een 31-jarige man uit Dordrecht neergestoken.

Gemeente Dordrecht, Woonbron en Trivire gaan samen op voor een beter Crabbehof

Aan de Politieke Stamtafel vertellen Arthur Oerlemans (Woonbron), Tinka van Rood (Trivire) en wethou...