Dordrecht, Netherlands

Kinderen houden oogje in het zeil met nieuwe app

Hello24/7 is een nieuwe app waarbij je je ouders die op leeftijd zijn in de gaten kunt houden. Dit wordt gedaan door een kastje - genaamd 'Oogje in het zeil' - die wordt gemonteerd in de meterkast. Gemeente Dordrecht is de samenwerking aan gegaan met Hello24/7 en heeft 50 kastjes gratis beschikbaar gesteld, voor iedereen die dit nodig heeft.
Alexander Eleveld | 14 februari 2022 10:02 | Aangepast op 14 februari 2022 10:02
Het kastje controleert je routine in energiegebruik en neemt afwijkingen waar. Bij zo'n afwijking krijgen de gebruikers van de app een melding en kunnen ze even poolshoogte nemen.

De app is voor mensen die de zorg van hun ouders krijgen, maar er niet altijd langs kunnen gaan. "Als familie ben je vaak in de buurt, maar niet altijd. Vaak zie je dat ouderen ook hun vrijheid willen behouden en hun privacy. Zo kwamen we op het idee om een systeem te ontwikkelen, waar je als familie op afstand kan kijken hoe het gaat en de ouderen hun privacy en vrijheid behouden", zegt oprichter Arthur Clemens.

Familie-app
Arthur noemt het zelf een echt familie-app: "Iedereen die in de app zit krijgt een melding als er een afwijking is in de routine. De meeste ouderen hebben alleen geen mobieltje, dus dan gaat de melding automatisch naar de kinderen."

So far so good
De gemeente heeft positief gereageerd op het idee en heeft vijftig kastjes gratis beschikbaar gesteld voor mensen die het nodig hebben. Inmiddels zijn er zo'n dertig geplaatst en daarover zijn de reacties positief. "So far so good", zegt de oprichter van het kastje. "Ik kijk er naar uit om ook de resterende twintig plekken in te vullen."

Controle
Het is niet de bedoeling dat de ouderen zich gecontroleerd gaan voelen. Sterker nog, ze hoeven eigenlijk niet eens te merken dat het kastje er is. Wel is er een agenda. Hierin kunnen afspraken gezet worden zodat de app weet dat er een afwijking komt. "Mensen willen op oudere leeftijd ook nog zelfstandig zijn. Dat is mijn moeder ook. Ze wordt nu ook niet gecontroleerd, maar er is wel een oogje in het zeil", legt Marion Kool, de dochter van Ans Kool, uit.

Zelfstandig en actief
De 85-jarige Ans heeft zo'n oogje in het zeil in de kast staan. Ze merkt er niks van en hoeft er ook niks voor te doen: "Gelukkig was mijn schoonzoon aanwezig toen ze hem installeerde, want verstand van techniek heb ik niet", vertelt Ans op haar stoel. Naast haar staat een tafeltje met allerlei familiefoto's. Ze wil nog zo actief mogelijk blijven, ook nu ze nog zelfstandig leeft. "Voor mij is vrijheid heel belangrijk, zo heeft de oogarts gezegd dat ik nog met een gerust hart kan fietsen, dus dat doe ik ook. Mijn dochters houden een oogje in het zeil", zegt Ans met een knipoog.

Lees meer over:

Hulp app|Hello 24/7|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00