Dordrecht, Netherlands

Kinderkerstvoorstelling Peter vs. Wolf in Kunstmin wordt klassiek sprookje met moderne twist

Dordtse kinderen die in de kerstvakantie nog iets te doen zoeken, kunnen op 29 december naar het muzieksprookje Peter vs. Wolf. En wie van knutselen houdt, mag zelfs een uurtje eerder komen om een eigen wolvenmasker te maken! 
Vivian Rutte | 22 december 2022 15:49 | Aangepast op 22 december 2022 15:49
Dit jaar presenteert Kunstmin de kinderkerstshow Peter vs. Wolf, gebaseerd op het beroemde sprookje uit 1936 van Prokofjev. Vader en zoon Paul R. Kooij en Piet Kooij werken voor dit kinderconcert samen met een speciaal samengesteld projectorkest vanuit het Dordrechts Philharmonisch Orkest.

Dit verhaal hebben vader en zoon al vaker ten tonele gebracht, maar deze editie wordt het sprookje in een modern jasje gestoken met een bijzondere twist: het verhaal wordt naar 2022 gebracht. Een flinke uitdaging voor regisseur Maurits van den Berg, want de voorstelling bevat een hoop eindjes om aan elkaar te knopen: "Ik moet zorgen dat het verhaal overkomt, ik moet de spelers regisseren, en een orkest begeleiden." Het orkest is namelijk echt onderdeel van de voorstelling, zegt Maurits: "Ik zie ze als personage, en ze zijn ook onderdeel van de 'clash' tussen vader en zoon in het verhaal."

Peter vs. Wolf begint als klassieke vertelling, maar wordt gaandeweg een nieuwe zoektocht waarin Peter de actualiteit opzoekt. Peter is namelijk allang Petertje niet meer, maar een twintiger, compleet met idealen, passie en volop ambities. Het wordt tijd om zijn eigen verhaal te vertellen. Zijn lieve traditiegetrouwe vader, daarentegen, is uit angst om anderen tegen het hoofd te stoten - of kinderen bang te maken - een steeds bravere vertelling gaan geven van wat ooit een spannend sprookje was met een grote boze wolf.

Maar dat gaat tijdens deze voorstelling dus veranderen, vertelt Piet Kooij: "Ik speel dus Peter, maar wel met een twist. Want als je de voorstelling kijkt zie je dat Peter het eigenlijk niet helemaal eens is met hoe wij dit verhaal vertellen. Hij wil er graag een nieuwe versie van maken. Maar zijn vader, die ook de verteller is, wil alles bij het oude houden. En ik ben jong en bevlogen en ik zeg: 'Nou, volgens mij kunnen we hier wel meer mee doen.'"

Kinderconcert Peter vs. Wolf is op donderdag 29 december te zien in de Grote Zaal in Kunstmin. Kinderen kunnen vooraf een wolvenmasker komen knutselen in de Blauwe Foyer. Wij namen alvast een kijkje bij de repetities: 

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Bijzondere programmering met Kerst op TV Dordrecht

RTV Dordrecht pakt uit deze kerst met een gevarieerde programmering op televisie, met de bekendste k...

Buren toveren ‘t Hof om tot klein kerstevenement

Een grote kerstmarkt zoals die jarenlang werd georganiseerd in de Dordtse binnenstad kunnen we verge...

Gratis kerstdiner voor eenzame ouderen

Zie je op tegen eenzame kerstdagen? Dat is niet vreemd. Bijna 2 miljoen 65-plussers in Nederland voe...

Dit zijn de winnaars van de Dordtse Vrijwilligersprijzen 2023

Kunstmin was donderdagavond het decor voor de uitreiking van de Dordtse Vrijwilligersprijzen. De org...

Paula verbouwt haar woonkamer voor kerstdorp: 'Kerst is echt mijn ding'

Het is een gewoon huis in een gewone straat. Maar in de donkere decembermaand schijnt er bij één van...

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat i...