Dordrecht, Netherlands

Luxe jachten of historische schepen? Uitbreiding De Leefwerf blijft onzeker

Jos Hubens licht de plannen voor De Leefwerf toe. © RTV Dordrecht
Jos Hubens is een schipper in hart en nieren. In 2004 zorgde hij ervoor dat de René Siegfried, de enige duwboot die ooit door de Dordtse scheepswerf de Biesbosch werd gebouwd, terugkeerde naar ons eiland. Maar daar bleef het niet bij: Hubens sloeg de handen ineen met Elio Barone, bekend van de rondvaarten. Samen dienden zij het plan in voor Leefwerf De Biesbosch. Aan het Wantij moest een verzameling historische schepen komen te liggen. Inmiddels liggen er vijf varende monumenten, maar of er verder uitgebreid kan worden, is nog maar de vraag.
Marjolein Vos | 28 december 2022 13:30 | Aangepast op 28 december 2022 11:38
In september vertelde Hubens in het programma Op Pad Met Ad over hoe het er nu voorstaat. Die aflevering wordt woensdagavond herhaald op TV Dordrecht. “De Leefwerf wil graag uitbreiden, we willen er eigenlijk nog 5 schepen bij”, vertelde hij aan presentator Ad van den Herik. Maar projectontwikkelaar OCW gooit roet in het eten. Die dacht namelijk dat ze de hele haven konden gebruiken. Daar konden de bewoners van de huizen die op de landtong gebouwd zouden worden, hun boten en jachten neerleggen. Hubens weet niet precies hoe dat gegaan is, wat de gemeente destijds heeft toegezegd. “Wij hebben alleen gekeken naar onze eigen plannen”, geeft hij toe.
Na veel lobbyen is er een overeenkomst bereikt: beide partijen hebben de beschikking over de helft van de haven gekregen. De projectontwikkelaar liet in een reactie weten bang te zijn dat de huizen minder waard zullen worden, als ze uitkijken op oude schepen. Volgens Hubens zal De Leefwerf alleen maar waardevermeerderend werken. “Er gebeurt hier iets, het is een levendige plek.” Hij denkt ook dat oude schepen en nieuwe jachten prima naast elkaar kunnen liggen. “We zijn blij met de helft van de haven, al zouden we natuurlijk liever de hele haven gebruiken”, geeft hij toe.

De projectontwikkelaar wil de landtong bebouwen. © RTV Dordrecht
Het contact met de gemeente is verbeterd met de komst van een nieuwe wethouder. Hubens hoopt nog altijd op een maritieme invulling van de oude Biesboschhal en een mogelijke uitbreiding van De Leefwerf, desnoods aan de andere kant van de landtong. “Daar liggen de schepen niemand ind e weg. Wij doen zelf de investering voor steigers.” Ook moet er een trekpontje komen, die de landtong met de overkant verbindt. Zo kunnen geïnteresseerden een echt ‘rondje Wantij’ maken. “Heel Dordrecht is door de binnenvaart opgebouwd. Met De Leefwerf willen we de stad en de inwoners de binnenvaartsbeleving teruggeven”, besluit Hubens.

Kijk woensdagavond vanaf 18.00 uur naar TV Dordrecht om meer te horen over De Leefwerf. De uitzending met Jos Hubens is ook te zien op ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Wonen op het water? Voor ruim 1,1 miljoen is dit drijvende huis van jou

Een prachtig uitzicht, zwemwater op kruipafstand en - als 'ie schijnt - bijna altijd zon. Wie altijd...

Kale kadewanden Wantij binnenkort groen en levendig

Vanaf de Prins Hendrikbrug zijn ze nog nauwelijks zichtbaar, maar aan de noordkant van het Wantij ha...

Rollercoasterrit Hanneken van Dordt nog niet ten einde

Het plan voor Hanneken van Dordt, het twintig meter hoge beeld van Dordtse kunstenaar Gerhart Lentin...

Renovatieproces Wantij-West gaat nieuwe fase in

Het was een strijd om de vierkante meters, waarbij belangen moesten worden afgewogen en inspraak van...

Burgergpetitie voor herziening plannen Wantij-west ingediend bij burgemeester Kolff

Een aantal bewoners van de Stadswerven en het gebied rondom de monding van het Wantij hebben de hand...

Petitie om gemeente te laten luisteren naar bewoners Wantij-west

Twee maanden geleden maakte de gemeenteraad haar ontwikkelingsplannen van het gebied rond Wantij-wes...