Dordrecht, Netherlands

Mia (en veel anderen) in armoede lopen geld mis: dit zijn 8 tips in de zoektocht naar subsidiepotjes

Mia Hansen zoals ze graag zit: speurend in de reclamefolders om andere mensen te tippen © Rijnmond
Met een beetje geluk krijgt Mia Hansen uit Dordrecht binnenkort goed nieuws. De gemeente onderzoekt of ze recht heeft op minstens 600 euro aan energietoeslag. Mia leeft van een bijstandsuitkering, maar maakt vermoedelijk niet optimaal gebruik van de regelingen. En ze is niet de enige die 'geld op de tafel laat liggen'. Rijnmond volgt Mia al een tijdje. Haar verhaal was aanleiding om handige tips te delen over beschikbare subsidiepotjes.
Marjolein Vos | 26 juli 2022 10:30 | Aangepast op 26 juli 2022 10:21
Mia is apetrots op de prachtige taart die ze heeft laten maken voor haar jonge buurtbewoonster die morgen jarig is. Ze wil het meisje een onvergetelijke verjaardag geven. In de keuken sissen pannen met hartige hapjes en in de oven worden de koekjes langzaam bruin.
Het ruikt heerlijk in huis. Het is Mia ten voeten uit, altijd bezig voor de gezinnen in haar buurt, ook al heeft ze nauwelijks geld genoeg voor zichzelf en haar twee kinderen.
Mia heeft een prachtige taart laten maken voor haar jarige buurtbewoonster © Rijnmond
Veel reacties na oproep van Mia
Een tijdje geleden deed Mia via Rijnmond een oproep voor tweedehands spullen voor kinderen in de niet al te rijke Dordtse Vogelbuurt waar ze woont. Ze kreeg veel reacties, mensen gaven gul. Ook de gemeente reageerde.

Niet om overtollige stoelen uit het stadhuis te schenken, maar wel om Mia uit te nodigen. Kom eens praten, misschien heb je wel recht op een extra subsidie vanwege de stijgende energiekosten. Net als in andere gemeenten krijgt niet iedereen die er recht op heeft automatisch dat bedrag. Soms moet iemand daar zelf achteraan. Maar dat moet je natuurlijk maar net weten.
Het gesprek is inmiddels geweest. Mia kijkt er met een goed gevoel op terug, vertelt ze, terwijl ze roert in de pannen. "Ik heb gesproken met een aardige mevrouw over mijn inkomsten. Die heeft ze genoteerd in de computer. Nu gaat ze kijken of ik energietoeslag kan krijgen. Nee, het is zeker niet kansloos, vertelde ze. Ik zou er echt heel blij mee zijn."
Met kunst- en vliegwerk weet Mia goed te overleven. Zo weet ze exact welke winkels stunten met aanbiedingen en dat is wat ze koopt die week. Ze appt de beste aanbiedingen de hele buurt rond. Vandaar dat de nood misschien niet hoog genoeg was om aan te vragen waar ze vermoedelijk recht op heeft.

'Leven in een eigen cirkel'
Navraag leert dat er veel meer mensen zijn zoals Mia. In Dordrecht heeft zo'n 20 procent van de mensen met een laag inkomen nog geen aanvraag voor de eenmalige energietoeslag gedaan. In Rotterdam zou het gaan om ruim 20 duizend mensen die recht hebben op honderden euro's, maar die nog niet krijgen.

Een ingewijde die de problematiek goed kent, zegt hierover: "Het is niet per se de schuld van de gemeente. Sommige mensen leven zó in hun eigen cirkel dat ze heel moeilijk te bereiken zijn." Het betreft vaak mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal, die een formulier invullen lastig vinden of die schrikken van het woord 'toeslag'.
"Dat doet mensen dan denken aan de toeslagenaffaire. Daar willen ze ver van blijven, ze zijn bang om in zo'n soort situatie terecht te komen."
Therese Steur van RoSa, de Rotterdamse Sociale Alliantie strijdt haar leven lang voor het lot van mensen in armoede. Het verhaal van Mia verbaast haar niet. "Curaçaose vrouwen zijn sterk", zegt ze. Ze noemt ze 'streetwise', dames die voor elkaar krijgen wat ze willen bereiken.
"Maar ze lopen ook vaak tegen de taal of de regels van Nederland aan. Ik kan me voorstellen dat ze haar handen vol heeft aan haar eigen situatie en die van de kinderen die ze helpt. Dat dan ook nog eens papieren invullen en informatie achterhalen gewoon teveel is."

'Praat eens met een kerk'
Steur helpt al decennia met zulke kwesties, maar haar woonkamer ligt al bomvol met mappen en brieven van de mensen die ze begeleidt. Ze wil een tip delen die ze vaak geeft. "Ik raad mensen vaak aan met een kerk te praten. Daar is vaak hulp te krijgen, op allerlei vlakken. Bijvoorbeeld administratief advies, iemand die voor jou een aanvraag doet. Maar ook praktisch, voedsel bijvoorbeeld", vertelt ze.

"Of stap in Rotterdam naar de Huizen van de Wijk", vervolgt Steur haar verhaal. "Ze weten de weg vaak goed. Ik ken iemand in Rotterdam-Noord, iemand die geweldig werk doet. Hij gaat echt alle mensen langs, van deur naar deur. Vragen hoe het gaat en kijken wat er moet gebeuren. Onderschat trouwens ook niet hoeveel mensen schroom hebben om hulp te vragen. Die lijden liever alleen, dan is de drempel gewoon te hoog."

Liefdevolle strengheid
Ook de Rotterdamse Ombudsman Marianne van den Anker herkent het verhaal van Mia direct. "De gemeente moet er veel meer werk van maken om actief achter mensen aan te gaan. Dat gebeurt dan niet onder het mom van 'privacy'. Maar ik zou dat wel eens willen van de mensen in het land: is die privacy nou echt zo heilig? Ook als het om dit soort situaties gaat?"
Er is nog iets anders wat de Ombudsman graag wil: het samenvoegen van alle verschillende instanties waar iemand een aanvraag moet doen. "Er is bijna voor iedere situatie wel een regeling. Verslaafde kinderen in huis bijvoorbeeld? Je kunt worden geholpen. Maar je moet weten waar je moet zijn. Voeg al die loketten samen tot één, liefst zo snel mogelijk", vertelt Van den Anker.
Mia is aan het kokkerellen voor de verjaardag binnenkort wordt gevierd © Rijnmond
"Iedere gemeente heeft meerdere potjes die nooit leeg gaan", is haar verhaal. "Daar blijft dus geld in zitten dat bestemd is voor mensen in nood. Gewoon omdat mensen niet goed weten waar ze precies moeten zijn. En schep duidelijkheid voor de twijfelgevallen. Wanneer precies wel en wanneer niet? Doe dat met liefdevolle strengheid, zoals ik dat graag noem."
Terug naar Dordrecht. Wethouder Heijkoop die gaat over het armoedebeleid liet eerder al weten dat hij wil dat iedere inwoner van zijn gemeente krijgt waar hij of zij recht op heeft. De gemeente zegt op alle mogelijke manieren in contact te willen komen met mensen die onzichtbaar en in stilte lijden onder armoede.

Dit zijn 8 handige tips
De Rotterdamse Ombudsman Marianne van den Anker wil graag een aantal tips delen. Ze benadrukt dat de tips niet alleen voor Rotterdam, maar vaak ook voor andere gemeenten gelden:
1. Heb je te maken met onverwachte kosten zoals een rechtszaak, kosten van een deurwaarder of een zwangerschap? Probeer dan eens bijzondere bijstand aan te vragen. Dat kan in Rotterdam onder meer via de Huizen van de Wijk.
2. Rotterdam en Dordrecht kennen een stadspas waarmee je goedkoop of zelfs gratis leuke uitjes kunt doen. Denk aan de dierentuin of de bioscoop. Wat lang niet iedereen weet, is dat via de Rotterdampas ook een jeugdtegoed kan worden aangevraagd. Dit is een bedrag van 275 of 500 euro voor schoolspullen, openbaar vervoer, een paspoort en nog veel meer.
3. Als je weinig inkomsten heb, kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentelijke belasting. Dit geldt in de hele regio. Je kunt hiervoor terecht bij de gemeente, maar je moet in veel gevallen wel beschikken over DigiD, het digitale inlogsysteem waar overheidsinstanties gebruik van maken.
4. Rotterdam kent een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen, het Rotterdampakket. Volgens de Ombudsman is het altijd de moeite waard om daar eens goed naar te kijken. Het is in Nederland niet toegestaan om medisch onverzekerd te zijn.
5. Ben je tussen de 21 jaar en de AOW-leeftijd en moet je langdurig rondkomen van een minimuminkomen zonder zicht op een hoger inkomen? Dan kun je in aanmerking komen voor de jaarlijkse individuele inkomenstoeslag. Ook mensen met een laag inkomen uit werk hebben hier recht op. Het gaat met deze regeling relatief vaak om mensen met chronische lichamelijke en/of psychische klachten.
6. Er zijn tal van stichtingen die kunnen helpen. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien, maar de stichting Meedoen kan in sommige gevallen bijvoorbeeld helpen met een nieuwe fiets voor een schoolgaand kind als het gezin dat zelf niet kan betalen. Wijkteams weten vaak de weg naar stichtingen die wat kunnen betekenen.
7. Het Fonds Bijzondere Noden kan soms helpen als mensen financieel klem zitten. Bestaande wettelijke en gemeentelijke voorzieningen kunnen niet in alle gevallen of snel een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen kan het fonds bijspringen met een (eenmalige) gift, schrijft het fonds op de eigen website.
8. In meerdere gemeente kunnen studenten die vanwege ziekte geen bijbaan hebben, een studietoeslag aanvragen. Je moet minimaal vijftien jaar oud zijn. In Rotterdam was het bedrag in het verleden vastgesteld op maximaal 300 euro per maand.
Heb je aanvullende tips over hoe de armoede in onze regio te verlichten? Mail ze naar maurice.laparliere@rijnmond.nl

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

minima|energiearmoede|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Jugon deelt honderd tassen vol levensmiddelen uit: ‘Ik kijk er elk jaar weer naar uit!’

Al sinds 2014 maken Viola Breedveld en haar moeder zich sterk voor Dordtse minima. Via vereniging Ju...

Judith zet al meer dan 10 jaar kansarme kinderen in het zonnetje

Ze is de drijvende kracht achter de High Five Foundation in Dordrecht. Een stichting die kinderen va...

2500 bezoeken Energiehulp: ‘We willen niemand in de kou laten zitten’

Energiehulp heeft deze week het 2500ste bezoek afgelegd bij een bewoner in Dordrecht. De organisatie...

Openbaar vervoer met korting voor alle Dordtse minima

Alle Dordtenaren vanaf 18 jaar met een inkomen tot 140 procent van het minimum mogen met ingang van...

Gratis levensmiddelen voor de minima: 'Meer dan alleen uitdelen'

Zo’n honderd tassen met etenswaren en andere levensmiddelen werden afgelopen zondag uitgedeeld aan d...

Dordtpas van 25 euro voor kinderen uit minima-gezinnen

De maand december is voor veel Dordtenaren een dure maand, dat is voor veel gezinnen die nu in de fi...