Dordrecht, Netherlands

Parkeergarage Veemarkt en kantoren gesloopt voor komst ‘Huis van Stad en Regio’

Zo komt het Huis van Stad en Regio eruit te zien. Schmidt Hammer Lassen Architects
De parkeergarage Veemarkt gaat op 27 juni dicht om te worden gesloopt voor de komst van het ‘Huis van Stad en Regio’ aan de Spuiboulevard. Ook de gebouwen van de Belastingdienst en Rabobank gaan tegen de vlakte. De sloopwerkzaamheden duren tot volgend voorjaar, in 2025 moet het nieuwe gebouw klaar zijn.
Robin Nanninga | 10 mei 2022 13:19 | Aangepast op 10 mei 2022 13:19
Het Huis van Stad en Regio is het eerste grote bouwproject aan de Spuiboulevard. Het wordt een plek waar inwoners, ondernemers, partners en medewerkers van de gemeente, Bibliotheek, Sociale Dienst en Dordrecht Marketing & partners samen werken aan de stad. Rond de nieuwe Spuiboulevard komt een levendige en groene stadswijk. Een deel van de kantoren maakt plaats voor ruim 500 woningen rond groene hoven. Op andere plekken komt nieuwe moderne kantoorruimte.

Op de nieuwe boulevard komt veel groen zodat het een prettiger verblijfsgebied wordt. Dit is ook belangrijk vanwege de aanpassing aan klimaatverandering en de biodiversiteit. Fietsers en wandelaars krijgen meer ruimte en op termijn rijdt doorgaand autoverkeer niet meer over de Spuiboulevard, maar via de Burgemeester de Raadtsingel.

'Groene en levendige entree'
Wethouder Maarten Burggraaf is blij met de transformatie van het gebied. "We gaan nu echt starten met de herontwikkeling van de Spuiboulevard. Het wordt een mooie groene en levendige entree tot de binnenstad. Een gebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen, vlakbij de binnenstad. Het Huis van Stad en Regio is een belangrijk element, het zet een mooie gebiedsontwikkeling in beweging. Het bouwen aan de hele boulevard gaat nog diverse jaren duren, maar daarna kunnen we genieten van een mooie en leefbare nieuwe Spuiboulevard."

Voordat er gebouwd kan worden, moet eerst de parkeergarage Veemarkt worden gesloopt. Bij het Huis van Stad en Regio komt een garage terug voor abonnementhouders en bewoners. Het wordt voor bezoekers van de binnenstad mogelijk om op piekuren (zoals zaterdag) deze garage te gebruiken.

De gemeente wil minder auto’s op straat in het centrum en meer ruimte voor groen. Daarom wordt geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van bezoekersparkeren aan de randen van het centrum. Dat kan op de Weeskinderendijk (gratis) of bij het Energiehuis. Met een wandeling of met de bus, de deelfiets of de deelscooter ben je in een paar minuten in het centrum.

Gratis pendelbus
Vanaf zaterdag 2 juli, als de parkeergarage Veemarkt gesloten is, rijdt er vanaf de Weeskinderendijk van 10.00 tot 18.00 uur een gratis pendelbus naar de binnenstad en terug. Parkeren in hartje centrum blijft mogelijk in de garages Achterom, Visstraat, Drievriendenhof en Spuihaven. ‘Maar bezoekers moeten er dan rekening mee houden dat het hier op zaterdagen en bij evenementen wel erg druk is’, aldus de gemeente.

Wethouder Rik van der Linden: "De stad groeit. Meer woningen, meer banen, meer verkeer. Een groeiende stad die wel bereikbaar moet blijven en prettig is om te verblijven en te bezoeken. Daartoe moeten we anders naar mobiliteit en parkeren kijken. Zeker in het centrum. Naar het centrum ga je zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. Of je parkeert aan de randen van de stad en stapt eenvoudig over op het OV of een deelfiets of -scooter. Veel steden hebben daar al positieve ervaringen mee. Ik ben ervan overtuigd dat we straks met veel trots terugkijken op de gedaanteverwisseling van de Spuiboulevard naar een aantrekkelijk woon- en werkgebied met veel groen en vooral ruimte voor wandelen, fietsen en openbaar vervoer."

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

Internationaal straattheater vermaakt publiek tijdens Dordt Pakt uit

Onder het motto ‘Dordtse ondernemers zetten de bloemetjes buiten’ wordt aanstaande zaterdag 20 april...

“De markt heeft ons veel goed gedaan, dat valt nu een beetje in duigen…”

De plannen om de Dordtse binnenstad aantrekkelijker te maken voor bezoekers zijn deze dinsdag bekend...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...