Dordrecht, Netherlands

Pietje Bell (en dus ook Dordrecht) toch op tv met Oudjaar

Pietje Bell YouTube
'Die vervelende Pietje Bell' laat op Oudejaarsdag toch van zich horen. De afgelopen dagen was er veel gedoe over de in Dordrecht opgenomen film. Na een klacht werd het leeftijdsadvies verhoogd naar 12 jaar, maar dat is nu wederom aangepast en staat op 9 jaar.
Corrado Francke | RTV Rijnmond | 29 december 2022 09:52 | Aangepast op 29 december 2022 09:52
De film stond gepland om op 31 december 's ochtends uit te zenden. Toen het leeftijdsadvies enkele dagen geleden naar 12 jaar werd verhoogd omdat kinderen bang zouden zijn geworden na het zien van de film, was het nog maar de vraag of de film uitgezonden kon worden.

Films vanaf 12 jaar mogen alleen 's avonds na 20:00 uur worden uitgezonden. Nadat het advies was verhoogd, kwamen veel klachten binnen van mensen die zich daar niet in konden vinden. Het advies is daarom alsnog gewijzigd en staat nu op 9 jaar en dat betekent dat Pietje Bell aanstaande zaterdag om 11:10 uur gewoon is te zien op NPO Zapp. Onder meer op de Wolwevershaven en in de Hofstraat zijn opnames gemaakt.
Dat betekent ook weer wat onvervalst Rotterdams op televisie, hoewel de film twintig jaar geleden niet werd opgenomen in Rotterdam. Het verhaal speelt zich af in het Rotterdam van voor de oorlog, maar omdat de stad werd gebombardeerd moest de film op andere plekken worden opgenomen, waaronder in Dordrecht.

Bijna een miljoen bezoekers
Pietje Bell trok in de bioscopen bijna een miljoen bezoekers, onder wie veel kinderen. De hoofdrollen worden vertolkt door Quinten Schram, Angela Groothuizen en Katja Herbers. Zij en de rest van de crew ontvangen nog steeds geld voor het aantal keer dat de film wordt bekeken op streamingsdiensten.

Eerder vertelde producent Dave Schram niet te begrijpen waarom er nieuwe leeftijdgrenzen werden vastgesteld voor de film. Hij vermoedde dat een van de klachten zou gaan over een scène waarin Pietje een tik krijgt van zijn vader.

'Geen klap, maar opvoedkundig’
"Maar het gaat niet om een harde klap, het is eerder opvoedkundig. Het lijkt me dus sterk dat ze daarom het leeftijdsadvies aanpassen", zei Schram. Hij stelde dat makers, cast en crew financiële schade zouden lijden onder het besluit.

Lees meer over:

Pietje Bell|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35