Dordrecht, Netherlands

Pinksteren op TV Dordrecht: Passieconcert De Witt Academy, lunchconcert Dordt in Cello

RTV Dordrecht pakt deze Pinksteren uit met twee bijzondere concerten. Zondag zenden we het concert uit van de De Witt Academy van Pasen dit jaar en maandag het lunchconcert van Club Classique van Dordt in Cello van vorige week.
Corrado Francke | 27 mei 2023 09:00 | Aangepast op 27 mei 2023 09:00
Leden van de De Witt Academy hebben door corona de afgelopen drie jaar vele teleurstellingen moeten verwerken: concerten die op het allerlaatste moment niet door konden gaan, koorleden en musici die werden geveld door het virus en vooral het moeten missen van het zingen, dat de leden van DWA dichter bij elkaar brengt, viel zwaar. Daardoor voelde het Passieconcert van Stille Zaterdag 16 april des te intenser.

In de Remonstrantse kerk voerde DWA van Bach de cantates ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ (BWV 131) en ‘Jesus nahm zu sich die Zwölfe’ (BWV 22) uit en van Telemann de cantate ‘Du aber, Daniel, gehe hin’. Alle drie passen ze fraai in de lijdenstijd van Goede Vrijdag en Pasen, getuigen ze van compassie en van wat de kracht van muziek vermag.

De algehele leiding van het concert was in handen van Yvonne Peters, de solopartijen worden gezongen door Sylvia Peters, Marleen Goethals, Uroš Petrač, Kees Heijink en Jan Douwes. Het koor en de solisten werden begeleid door het barokorkest Florilegium Musicum en Margriet den Hartog speelde orgelcontinuo.

De registratie van het Passieconcert 2023 van de De Witt Academy was in handen van Chris Slager. Wij zenden dit concert op Eerste Pinksterdag uit vanaf 12.00 uur op TV Dordrecht.

Lunchconcert Dordt in Cello
Een dag later, op maandag Tweede Pinksterdag, zenden we vanaf 12.00 uur een van de lunchconcerten van Dordt in Cello uit. Het gaat om een optreden van Club Classique, een jong, veelzijdig muziekgezelschap, onder de bezielende leiding van cellist Leonard Besseling en violiste Myrthe Helder.

Tijdens het minifestival Cello Opmaat in 2022 maakte deze enthousiaste club musici al een onuitwisbare indruk met hun programma Tableau Vivants, waarin ze met hun muziek schilderijen tot leven wisten te wekken. Deze keer gooien ze het over een andere boeg: ze spelen ‘Classical Soundtracks’, muziek uit bekende en minder bekende films.

Er wordt vaak gezegd dat een film zo goed is als zijn soundtrack: spanning, liefde, humor, vreugde en verdriet komen tot leven als de muziek begint. Club Classique speelt onder andere muziek van Smetena, Verdi, Morricone, Putini en Dvorak.

Dit lunchconcert van Dordt in Cello 2023, waarvan de registratie in handen was van de omroep/Fokko van der Straaten, is dus maandag 29 mei vanaf 12.00 uur te zien op TV Dordrecht.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Brandweer rukt uit voor broei op schip in Dordtse haven

In een partij verhakseld schroot op een duwboot in de Dordtse Wilhelminahaven is woensdag broei onts...

Ruimte voor rolstoelers en ‘prikkelarme zone’ tijdens Tour de France Femmes

Er komt een speciale plek voor mensen in een rolstoel bij de etappestart van de Tour de France Femme...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Einde aan lange soap: eerste paal van nieuwbouw VV Dubbeldam de grond in

De eerste paal van het nieuwe clubgebouw van VV Dubbeldam staat eindelijk in de grond. Na jarenlange...

Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 wint regionaal filmfestival

De Zwijndrechtse Filmclub Cine’67 heeft met de film “De Buitenplaats” de eerste prijs veroverd op he...

Leon Anink geïnstalleerd als burgemeester van Zwijndrecht

Zwijndrecht heeft een nieuwe burgemeester. Tijdens een buitengewone raadsvergadering legde Leon Anin...