Door bestaande gebouwen te verduurzamen, aardgasvrij te maken of te vervangen door nieuwbouw wil de gemeente in 2040 klimaatneutraal zijn. Momenteel ligt zij voor het jaar 2025 op koers, maar de Rekenkamer beveelt aan om te kijken naar noodzakelijke middelen en financiën om dit tegen 2040 ook daadwerkelijk te halen.
Korte termijn goed bezig
In 2020 bezat de gemeente ongeveer 115 gebouwen, met het verduurzamen van zes van deze gebouwen zit de gemeente op koers volgens het onderzoek van de Rekenkamer. Maar op langer termijn moet het dus anders.
“Een duidelijke strategie is nodig die bepaalt wat op kortere en middellange termijn nodig is om de doelen voor de lange termijn te halen”, schrijft de Rekenkamer. “Een financieel overzicht is noodzakelijk om na te gaan of het beschikbare budget van 9 miljoen euro hiervoor voldoende is.”
Aanbevelingen
In het onderzoek van de Rekenkamer staan een aantal aanbevelingen aan de gemeente. Zo dient het stadsbestuur kritisch te zijn op informatie die zij ontvangt rondom de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen.
Ook ontvangt de gemeenteraad volgens het rapport momenteel niet de juiste informatie over kosten en een indicatie voor de tijd die het kost om investeringen terug te verdienen. Daardoor mist de raad het overzicht om het beleid te kunnen sturen.