Dordrecht, Netherlands

Rijtraining voor de brandweerchauffeurs: 'Goed en ver vooruit kijken'

De kans bestaat dat je deze week wat vaker de sirenes van een brandweerauto hoort. Het personeel van de brandweer krijgt deze week namelijk rijles. "Het is belangrijk dat onze chauffeurs vlot en veilig door het verkeer heen gaan," vertelt woordvoerder van de brandweer Zuid-Holland Zuid, Gerben van den Boom.
Alexander Eleveld | 15 februari 2022 14:08 | Aangepast op 15 februari 2022 14:08
"Met deze training proberen we weer even de kennis op te frissen. Met name op het gebied van kijktechniek en ook het anticiperen op het gedrag van de andere weggebruikers. Het rijden met optische en geluidssignalen kent risico's en die risico's proberen we zo veel als mogelijk te beperken."

Met name de manier van achter het stuur zitten in een brandweerwagen is heel anders dan in een gewone personenauto. Volgens Gerben is het bijvoorbeeld erg belangrijk om goed en ver vooruit te kijken. "Je wordt tijdens de rijtraining getraind op het anticiperend kijkgedrag in verschillende verkeerssituaties."

Kruisingen
Kruisingen zijn volgens Gerben plekken in het verkeer waar je extra alert moet zijn. "Met het gebruik van de sirenes en zwaailichten mogen we door het rode verkeerslicht heen rijden. Maar kruisend verkeer is daar niet altijd op bedacht." Dat komt volgens de woordvoerder van de brandweer mede doordat auto's geluidsdicht zijn, of bestuurders bezig zijn met al dat andere behalve het verkeer. Denk aan de autoradio, of het gebruik van de mobiele telefoon. "Als we dan een kruising overgaan moeten we extra alert zijn."

'Blijf rustig'

Maar het autoverkeer dat op de hulpdiensten moet reageren, weet niet altijd hoe zij dat moet doen. Volgens Gerben is dat op bijvoorbeeld een rotonde erg makkelijk. "We zien vaak dat mensen het lastig vinden om te reageren op een voorrangsvoertuig. De beste tip is: blijf rustig. De chauffeur vindt zijn of haar weg wel. Op een rotonde kun je de hulpdiensten de ruimte geven door een extra rondje te rijden. Wij kunnen dan gewoon doorrijden en voor de overige weggebruikers levert dat de minste stress op."

Overlast

De rijtrainingen voor de chauffeurs van de brandweer, die door een gecertificeerde instructeur gegeven worden, kunnen de nodige overlast veroorzaken. "De trainingen worden vooral overdag gegeven en aan het begin van de avond. We zullen ook niet gedurende de hele training met sirenes en zwaailicht rijden. Zo proberen we de overlast zo veel mogelijk te beperken."

Lees meer over:

Brandweer|Training|Rijtraining|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Stormschade: tuinset dreigt van dak te vallen op Voorstraat

Storm Henk, die dinsdagavond over Nederland trok, heeft in onze stad niet heel veel schade veroorza...

Oud en Nieuw relatief rustig verlopen in Dordt

De jaarwisseling is in Dordrecht en de andere Drechtsteden zonder al te grote incidenten verlopen. D...

Brandweer zoekt nieuwe beroepslieden

De Brandweer Zuid-Holland Zuid is op zoek naar versterking. Voor het team van de beroepsbrandweer ho...

Loslatende bakstenen zorgen voor gevaarlijke situatie Steegoversloot

De brandweer is vanmorgen uitgerukt vanwege een onveilige situatie op de hoek van de Steegoversloot ...

Kleine dakbrand bij van Leeuwenhoekweg snel onder controle

In de ochtend van vrijdag 4 augustus brak er rond de klok van negen uur een dakbrand uit op een bedr...

Veertig keer melding persoon te water, brandweer adviseert: 'Wees alert'

De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid is de afgelopen zes maanden ruim 40 keer ingezet voor mel...