Dordrecht, Netherlands

Schrijfster Marion Bloem presenteert nieuwste boek in bibliotheek: 'Iedereen moet zich ergens mee kunnen identificeren'

Het zijn bewogen maanden voor Marion Bloem. In oktober overleed haar man schrijver Ivan Wolffers. Ze zit nog midden in een periode van rouw. En juist nu verschijnt haar nieuwste werk : Meisjes uit het Dorp, het laatste deel van een trilogie waarin de Indische identiteit centraal staat.
Marjolein Vos | 6 februari 2023 14:15 | Aangepast op 6 februari 2023 12:32
In haar toer door het land doet ze ook Bibliotheek AanZet aan. Ze vindt het fijn dat ze het land in kan trekken om haar nieuwe boek te promoten. “Het houdt me overeind.” Bloem is geen onbekende in de schrijverswereld. In de jaren 70 werd haar eerste werk al uitgegeven. Maar het was lastig om een uitgever te vinden, vertelt Bloem na afloop van de presentatie aan verslaggever Ben Corino. “Schrijven wilde ik sowieso al maar het werd me wel een beetje door uitgevers afgeraden. Maar doe maar niets over je eigen achtergrond, want dan zit de rest van je leven aan dat etiket vast.” Uiteindelijk vond ze naar eigen zeggen de moed om het toch te doen. “Maar ik moest er wel voor knokken.”

De laatste jaren schrijft ze vaak over haar eigen achtergrond: haar ouders vluchtten in de jaren 50 vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. Zo groeide ze uit tot een boegbeeld voor de Indische gemeenschap. Maar het ging haar niet alleen het schrijven over de Indische nationaliteit, benadrukt ze. “Kinderen moeten zich herkennen in iets als ze het lezen. Als er helemaal niets is, dan is dat heel moeilijk. Zeker als je van huis uit al zit met ouders met onverwerkte trauma's> Het enige waar we ons mee konden identificeren waren voetballers en musici. Maar als je dan geen muzikaal talent hebt en je kan ook niet heel goed voetballen, dan houdt het een beetje op.”

In haar jeugd stuitte ze vooral stereotype: “Waarom moet Sjimmie de domme zijn? En waarom worden mensen uit Afrika altijd afgeschilderd alsof ze een stelletje idioten zijn?” Daar besloot ze iets mee te doen. Ze begon met het schrijven van verhalen voor Turkse en Marokkaanse kinderen. Maar begon ook over haar eigen identiteit te schrijven.
“Ik vind het ook belangrijk om niet bij het Indische te blijven hangen. Maar dat iedereen gewoon de mogelijkheid heeft om je te identificeren. Kinderen bij het lezen van kinderboeken, dat vind belangrijk. Dat er diversiteit is onder het aanbod. En ik denk dat onze geschiedenis verteld moet worden, zodat men weet waar we vandaan komen. Dat geldt voor iedereen. Niet alleen voor Indische mensen, Surinamers, dat geldt ook voor de dominante bevolking die nog steeds wit is. Dat we weten: wat hebben we gedaan, waar komen we vandaan?”

Bloem wil ook dat we kritisch kijken naar het koloniaal verleden. En wat voor gevolgen dat vandaag de dag nog heeft, bijvoorbeeld op het gebied van migratie. Een boek is daar uit uitstekend middel voor, volgens haar. “Het kan alleen maar op een manier die een beetje als amusement voelt, als het schools wordt, haakt iedereen af. Dat zie ik als een taak voor mij.” Op 12 februari ontvangt ze de Constantijn Huygens-prijs 2022 als blijkt van waardering voor haar gehele oeuvre.

Hele interview met Bloem is hieronder te beluisteren:

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Bibliotheek Crabbehof langer open dankzij landelijke subsidie

Bibliotheek Crabbehof is voortaan vaker en langer open dankzij een impuls vanuit een landelijke subs...

Voorleesmarathon in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt staat maandagavond 15 januari geheel in het teken van verhalen...

Booktokkers geven geheimen prijs tijdens eerste Dordtse booktokevent

Duizenden views op TikTok en dat alleen maar door te vertellen over het boek dat je nu aan het lezen...

Ontmoet je favoriete booktokkers in de bibliotheek

De Stadsbibliotheek organiseert aanstaande zaterdag 25 november het eerste BookTok Event van Dordrec...

Uitdossen tijdens Cultuurnacht: 'Simon van Gijn hield van verkleedfeestjes'

Dordtse musea en andere culturele instellingen openen één keer per jaar ook 's nachts de deuren. En ...

Bibliotheek en wijkcentra langer en vaker open

Het initiatief 'Warme ontmoetingsplekken' blijkt zo succesvol, dat de gemeente heeft besloten de ope...