Dordrecht, Netherlands

Tegeldichter Ad openhartig over moeilijke jaren van zijn leven in 'Op Pad Met Ad'

Deze zomermaanden geniet hij ook even van vakantie, maar Ad van den Herik is nog wel gewoon te zien op TV Dordrecht. In juli en augustus herhalen we namelijk de hoogtepunten van dit seizoen ‘Op Pad Met Ad’.
Marjolein Vos | 17 augustus 2022 11:15 | Aangepast op 17 augustus 2022 11:06
In het programma gaat Ad iedere week met bijzondere Dordtenaren op pad. Deze keer herhalen we het gesprek met Ad de Rooij, die landelijke bekendheid kreeg door zijn optreden in het tv-programma Typisch Dordt. Daarin trakteerde hij de kijkers op gedichten en tegelwijsheden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Ad de Rooij het lange tijd niet gemakkelijk heeft gehad. Aan presentator Ad van den Herik vertelde hij over zijn kinderjaren en de moeilijke tijd na het overlijden van zijn zoon.
‘Ik ga nooit meer naar de kapper, de kerk en naar school’
De wandeling die Ad en Ad in de uitzending afleggen, begint bij zijn woning in Krispijn. “Als ik hier zo omheen loop, moet ik zeggen: het is wel een bijzonder geheel”, merkt Van den Herik op. De tuin staat vol met voorwerpen die allemaal een betekenis hebben. Zo wappert er de Oekraïnse vlag, voor hem een symbool tegen onrecht en pesten. “Oorlog, ik vind het zo laf. Het is hetzelfde als pesten op school. Het is allemaal jaloezie, afgunst”, verzucht De Rooij.

En hij kan het weten: Ad had het zwaar te verduren op school. Hij werd mishandeld door de directeur. “Echt meppen. Toen ik twaalf jaar was, pikte ik het niet langer. Ik besloot: ik ga nooit meer naar de kapper, nooit meer naar de kerk en nooit meer naar school.” En daar heeft hij zich aan gehouden. “Ik had de keuze, of naar school gaan, of mezelf kapot werken. Ik heb op een stoommachine gezeten, ben kraanmachinist geweest. Ook onderhoudsmonteur en ik heb op de sleepboot gevaren.” Daarna werkte Ad als fotograaf en boomchirurg. Een hele rij beroepen, die hij zichzelf stuk voor stuk aan leerde.
‘Ze leken wel gestuurd’
De heftige gebeurtenissen in zijn jeugd, waar hij naar eigen zeggen een cyste in zijn hoofd aan overhield, waren niet het enige onheil in zijn leven. Anderhalf jaar geleden overleed zijn zoon Edwin. Hij leed aan MS. In zijn tuin heeft Ad een boom die hem elke dag aan hem herinnert. Op de bast staat een vrolijk gezicht geschilderd. “Edwin was de koning van de lach”. Ad heeft het er nog steeds moeilijk mee als hij het over Edwin praat. De opnames voor ‘Typisch Dordt’ kwamen precies op het juiste moment. “Het heeft mij gebracht dat ik weer opnieuw het leven aan durf te gaan”, zegt De Rooij. “De makers van het programma leken wel gestuurd. Ze zeiden: Ad, we kijken niet naar gisteren we kijken vooruit.”

Benieuwd hoe de makers van ‘Typisch Dordt’ Ad op het spoor kwamen? Kijk dan woensdagavond vanaf 18.00 uur na het Nieuws naar TV Dordrecht. Dan wordt deze aflevering ‘Op Pad Met Ad’ nogmaals uitgezonden. Op vrijdagavond en zaterdag herhalen we het programma. Volgende week nog één aflevering van de zomerserie van 'Op Pad Met Ad'. Dan zijn de Italiaanse Dordtenaren Balisteri en Barone te gast, die Ad de mooiste plekjes van Dordrecht vanaf het water laten zien.

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Gluren bij de buren: zo ziet het leven in een tiny house eruit

Kun jij je een leven op dertig vierkante meter voorstellen? De bewoners van de tiny houses op het Do...

Vanavond in Op Pad met Ad: over de toekomst van winkels in de binnenstad

Omdat we met zijn allen de laatste jaren steeds meer online kopen, hebben fysieke winkels het lastig...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad met Ad en duizendpoot Remy Balistreri

Hij is historicus, docent, schrijver, Dordtoloog én ondernemer: In Op Pad met Ad ontmoet Ad van den ...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad Met Ad over betaald parkeren aan het Vogelplein

In steeds meer wijken in Dordrecht wordt betaald parkeren ingevoerd. Denk hierbij aan delen van De S...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op Pad met Ad bij de drukbezochte proeverij van wijnhuis de Paap

De jaarlijkse proeverijen van de Paap zijn in de Drechtsteden beroemd en berucht. Dit jaar vond de n...