Dordrecht, Netherlands

Uitzending Sacred Songs Dordrecht met het thema 'licht'

Zondag zenden we een registratie van Sacred Songs Dordrecht uit. Deze voorstelling toert door heel Nederland en op 9 oktober was Dordrecht aan de beurt, ter gelegenheid van het 800-jarige bestaan van onze stad.
Fokko van der Straaten | 30 oktober 2021 16:00 | Aangepast op 30 oktober 2021 16:00
In de Sint Antoniuskerk werd muziek, zang, poëzie en dans van diverse culturen en religies getoond. Het thema 'licht' stond tijdens de voorstelling symbool voor levenskracht, liefde, vrede, vrijheid en menselijkheid. Het thema ‘Licht’ is onlosmakelijk verbonden met de stad Dordrecht. Het bijzondere licht van Dordrecht is van oudsher een grote inspiratiebron voor kunstenaars.

Wie traden er allemaal op in de Sint Antoniuskerk?

Monica Akihary is een veelzijdige zangeres die thuis is in muziekstijlen van over de hele wereld. Haar brede muzikale basis – van westerse tot oosterse genres – komt haar uitstekend van pas als artistiek leider van Sacred Songs. Een rol die ze bij eerdere edities in Zeeland, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam met verve vervulde. Met een feilloze muzikale intuïtie weet ze de verscheidenheid aan stemmen, genres en klankkleuren samen te smeden tot één presentatie. Hierbij legt ze gelijkenissen, maar ook contrasten bloot en brengt ze met vocale improvisaties subtiele verbindingen aan.

Zangeres en zangdocent Cici Isenia is afkomstig van het Caribische eiland Curaçao en woont sinds 2012 in Nederland. Vanaf haar vijfde levensjaar zingt ze en treedt ze op. Haar eerste zangervaringen doet ze op in de gospelmuziekscene; ze neemt op de Antillen deel aan diverse gospelcompetities. Na de middelbare school verhuist ze naar Nederland om muziekeducatie te gaan studeren aan het Rotterdamse Codarts. In Dordrecht werkt Cici Isenia bij De Zangschool die is opgericht door Ilse Bevelander. Met het project 'De Zangschool Doet!' brengen zij hun leerlingen in aanraking met diverse zangstijlen en muziekculturen. Speciaal voor Sacred Songs heeft Cici met haar leerlingen Caribische worship songs ingestudeerd.

De Dordtenaar Osman Çatik kwam vijftien jaar geleden in aanraking met het soefisme en volgt sindsdien dit mystieke pad binnen de islam. Osman maakt deel uit van de soefi-orde Naqshibandiyya (‘Naqsh’ betekent ‘hart’). Als leerling van twee grootmeesters van deze orde geeft hij teachings over mystieke tradities en legt hij zich toe op het wervelen, een meditatievorm waarbij soefi’s rond hun as draaien.

Osman heeft als missie mensen van diverse achtergronden samen te brengen en organiseert maandelijks het Derwish Sufi Café in de fraaie Villa Rozenhof te Dordrecht. Hij is een graag geziene gast bij samenkomsten van soefi’s, maar ook in boeddhistische en christelijke kringen en bij hippiefestivals in binnen- en buitenland.

Harpiste en singer/songwriter Fralalai (Francesca Lai) is geboren in Sardinië. In haar muziek verwerkt zij mediterrane en Midden-Oosterse stijlen, maar ook dromerige Keltische klanken.

Soefizanger Ahmet Bundur vervangt Sinan Arat die vanwege persoonlijke omstandigheden niet kan optreden.

Eric Koevoets studeerde orgel aan het Rotterdams conservatorium waar hij zich ook bekwaamde in koordirectie, piano en improvisatie. Eric is een enthousiast orgel- en pianodocent, o.a. bij het Muziekonder-wijscentrum Dubbelsteyn en is als dirigent-organist verbonden aan de Sint Lambertuskerk in Rotterdam-Kralingen; een rol die hij van 1990 tot 2006 vervulde in de Sint Antoniuskerk in Dordrecht. Sinds 2006 is Eric Koevoets dirigent van vrouwenkoor La Confiance dat klassieke muziek uit alle stijlperiodes zingt en gespecialiseerd is in religieus repertoire van de middeleeuwen tot nu. Eric en La Confiance brachten een cd met gregoriaanse muziek uit, maar voeren ook meer hedendaags werk uit zoals de Missa Sponsa Christi van Hendrik Andriessen. In Sacred Songs presenteren zij repertoire van de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen en van de hedendaagse componisten Albert de Klerk en Lodewijk de Vocht. “Het lied van Albert de Klerk heeft een mooie transparante toonzetting en klinkt alsof het licht er doorheen schijnt. Diezelfde lichtheid kunnen we ook in de liederen van De Vocht ervaren“, aldus Eric Koevoets.

Hannah Verhulst is opgeleid als chazanniet (voorzanger in de synagoge) aan het Levisson Instituut te Amsterdam. Ze is sinds 2007 verbonden aan de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam en zingt regelmatig bij gebedsdiensten in Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Dieren en Amsterdam. Hannah Verhulst is geboren in Maassluis en woont in Dordrecht. In het dagelijks leven werkt zij als human resources officer. In haar vrije tijd zingt ze bij het Ivrietkoor Al Naharot dat sinds 2013 de Drechtsteden verrijkt met muziek uit de joodse traditie.

Tijdens Sacred Songs zingt Hannah Verhulst ‘Het Lied van David’ en presenteert zij een bijzonder joods ritueel getiteld ‘Havdalah’ dat scheiding van de shabbat en de daarop volgende werkdag markeert. Het begeleidt het afsluiten van de shabbat na 25 uur. Daarbij reciteert en zingt zij een aaneenschakeling van verzen, zegeningen en gebeden en laat ze geurende kruiden rondgaan om de ziel kracht te geven om de werkweek weer in te gaan. Ook brandt ze een gevlochten kaars als symbool voor het feit dat God meerdere lichten geschapen heeft. Door de handen even bij het kaarslicht te houden ontstaan schaduwen zodat onderscheid wordt gemaakt tussen licht en donker. Aan het slot van het ritueel wensen de aanwezigen elkaar ‘Sjawoea Tov’ (een goede week) toe. “Door het ritueel neem je de shabbat mee de week in. Met verschillende kruiden neem je de geuren van de shabbat mee. Het licht van de shabbat dooft, maar als het goed is neem je het licht wel mee in je hart voor de rest van de week”, aldus Hannah.

De Schola Cantorum Sint Gregorius is het kerkkoor van de Sint Antoniuskerk. Het koor is opgericht in 1920. Het repertoire van het koor bestaat uit gregoriaans en Latijnse missen en motetten, die ten gehore worden gebracht tijdens de heilige mis. Sinds 2014 staat het koor onder leiding van Robert van Herk die orgellessen volgde bij Eric Koevoets en Wouter Blacquière en in 2014 cum laude slaagde als kerkmusicus III.

Vrouwenkoor Abhilasa bestaat uit Kiertie Autar-Ramautar, Sieta Autar, Meera Autar en Reshma Pandohi Mishre en maakt deel uit van stichting Abhilasa Global Serve. Stichting Abhilasa is opgericht door Kiertie Autar met als doel de positie van vrouwen en meisjes in Suriname en India te verbeteren. Vanuit de hindoestaanse traditie werken zij volgens het principe ‘Samaadj Seva aur Sahara’ (de gemeenschap belangeloos dienen en ondersteunen).

Kiertie was jarenlang actief in het Dordtse welzijnswerk. Voor haar verdiensten ontving zij de Johan de Witt speld en een koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. In 2020 verscheen haar levensverhaal in de bundel ‘Dochters van Dordrecht’.

Zanger, dirigent, componist Prewien Pandohi-Mishre is geboren in Suriname en woont sinds zijn 11e levensjaar in Nederland. Hij doceert Indiase vocale muziek aan kinderen en volwassenen en geeft regelmatig concerten. In 2019 voltooide hij zijn master in Indiase klassieke muziek aan het Rotterdamse Codarts. Zijn muziek is geworteld in de spirituele Indiase genres bhajan en kirtan, waarna hij de verdieping heeft gezocht in de klassieke stijlen khayal en thumri.

Pianist, koordirigent en muziekdocent Govert van der Kolm is geboren en getogen in Dordrecht. Samen met zangcoach en dirigent Trea Kuijsten startte hij in 2016 de koor- en zangschool Vocal Harmony Academy (VHA), waaraan inmiddels zes koren verbonden zijn.

Met een aantal van deze koren zingen zij Afro-Amerikaanse spirituals en gospelsongs. In hun koren zitten zangers die belijdend christen zijn, maar voor Govert en Trea is dat geen must voor het zingen van spirituele muziek. Voor hen gaat het om de positieve energie die het zingen met zich meebrengt: “We willen mensen van het hoofd naar hun hart brengen en ontroering teweegbrengen. Bij het samen zingen van spirituele liederen gaat het om elkaar ontmoeten, verbinding creëren en het vinden van kracht in jezelf.”

(Foto's: Maarten Mooijman)



Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar h...

Ongeluk tussen auto en vrachtwagen, A15 naar verwachting tot 16:00 uur dicht

Op de A15 ter hoogte van Ridderkerk is donderdagmiddag een vrachtwagen op een personenauto geklapt. ...

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Autoschade schering en inslag op het Geldelozepad

Bewoners van het Geldelozepad in het centrum van Dordrecht willen dat de gemeente iets doet aan het ...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...