Dordrecht, Netherlands

Update aardbeving Turkije: USAR team begint met werkzaamheden, tijdelijke stop inzamelingsactie en geld van de gemeente

Één van de USAR reddingsteams is bezig met een reddingsactie USAR.NL
Het harde werk van USAR teams heeft vannacht geleid tot zeven reddingen. Alle groepen waren betrokken bij de redding van één of meerdere personen. Ook het team uit Zuid-Holland-Zuid nam deel aan de reddingsoperaties.
Redactie RTV Dordrecht | 8 februari 2023 16:09 | Aangepast op 8 februari 2023 16:09
USAR.NL zet 65 mensen in, met 4 reddingsgroepen en 8 honden. Ook is er 15 ton aan materieel mee. Het gaat hierbij om voedsel, water en tenten voor eigen gebruik, en hulpmiddelen voor het zoeken en bevrijden van mensen die zijn bedolven onder het puin. Één van de reddingsgroepen bestaat uit personeel uit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid, ook zij zijn actief betrokken geweest bij de reddingswerkzaamheden: Het team uit de Zuid-Holland Zuid zat in een van de eerste verkenningsgroepen (reddingsgroepen). Zij gingen dus als eerste aan de slag.

Woordvoerder Jop Heinen is ter plekke en laat op twitter in een update weten dat er de hele nacht is doorgezocht, waarbij de vier ploegen elkaar aflossen. "We merken op straat heel veel waardering van mensen en krijgen alle ruimte om ons werk te doen." Volgens Heinen is duidelijk te zien "hoe afschuwelijk zwaar de mensen hier getroffen zijn. Mensen leven op straat, leven in de auto en gaan heel begrijpelijk en verstandig hun huizen ook niet meer in, voor zover die er nog staan, in verband met het risico op naschokken. De mensen kunnen alle hulp gebruiken." Het Nederlandse team heeft proviand en spullen bij zich om zeven dagen en nachten te kunnen blijven zoeken in het gebied.

Maandagmorgen rond 08.00u is het USAR.NL Team door het kabinet verzocht zich te gaan mobiliseren voor een humanitaire Search and Rescue inzet in Turkije vanwege de zware aardbevingen in het gebied op 6 februari. Na een snelle voorbereiding vertrok het team nog die avond om 19.00u vanaf Vliegbasis Eindhoven richting Adana in Turkije.

Gisteren is het team rond 13:30u aangekomen in het inzetgebied rondom Hatay in Turkije. Deze locatie is bepaald door de Turkse autoriteiten en we stemmen af met de andere reddingsteams in het gebied. In Hatay is een basiskamp opgezet en hier zullen de reddingswerkers de komende dagen verblijven en reddingsoperaties inzetten. Van het USAR komen er onregelmatige updates vanwege zeer slechte dataverbindingen in de getroffen regio.
Het basiskamp van de Nederlandse USAR teams USAR.NL
Voorafgaand aan de Dordtse gemeenteraadsvergadering werd dinsdag ook een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers in het gebied. Vandaag is burgermeester Wouter Kolff op bezoek geweest bij de Aya sofya Moskee op de Staart, het inzamelpunt voor hulpmiddelen die naar het getroffen gebied gaan. Kolff bedankte de vrijwilligers voor hun inzet en kondigde aan dat de gemeente 30.000 euro opzij heeft gezet voor het transport van het ingezamelde materiaal naar Turkije. In de loop van woensdag 8 februari werd het op de Merwedestraat, waar de Ayasofyamoskee aan ligt, zo druk met af- en aanrijdend goederentransport dat de inzamelingsactie in de moskee tijdelijk is stopgezet.

Op het moment van schrijven ligt het dodental in het getroffengebied al boven de 11.000, de verwachting is dat dat nummer nog zal stijgen naarmate de week vordert. In sommige getroffen dorpen en steden van Turkije is de noodhulp nog niet eens aangekomen. Syrië, dat ook hard getroffen is, heeft door de burgeroorlog die daar woedt nog minder mogelijkheden om hulp te verlenen aan slachtoffers. Dat land heeft vandaag om hulp gevraagd bij de internationale gemeenschap.
Één van de USAR reddingsteams haalt een overlevende onder het puin vandaan USAR.NL

Lees meer over:

Aardbeving|USAR-team|Turkije|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Benefietwedstrijd levert 100.000 euro op

Het evenement Hart4Slachtoffers, afgelopen weekend aan de Krommedijk in Dordrecht, heeft een geldbed...

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een...

Vier voorgangers spreken in Grote Kerk gebed uit voor Turkije en Syrië

Op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië sprak...

Masum keert terug uit rampgebied Turkije: ‘Dit heeft mij diep geraakt’

Dordtenaar Masum Kolkilic is teruggekeerd uit het Turkse rampgebied. Hij is diep onder de indruk wat...

Dordtenaren organiseren op 26 april benefietduel voor slachtoffers aardbeving

Dordrecht staat op woensdag 26 april in het teken van een sportieve actiedag voor de slachtoffers va...

Kolkiliç vertrokken naar Turkije om ingezameld geld persoonlijk te overhandigen

Met pijn in zijn hart kijkt hij naar de beelden uit het rampgebied. Masum Kolkiliç komt zelf uit de...