Dordrecht, Netherlands

Vluchtelingen uit Ter Apel doden tijd met potje Levensweg

Dordt voor Oekraïne zamelt tot vrijdag spelletjes in voor vluchtelingen uit Ter Apel. Er is al een lading spellen naar de vluchtelingenopvang gebracht. “We hebben gelukkig best wel wat spellen binnengekregen”, vertelt Jeroen Koffijberg projectleider crisisnoodopvang.
Marie Frenay | 27 juli 2022 15:11 | Aangepast op 27 juli 2022 15:11
Tegenover de balie van het stadskantoor staat een karretje gevuld met spellen. Hier kunnen Dordtenaren hun spelletjes inleveren voor de vluchtelingen uit Ter Apel. De centrale ontvangstlocatie voor vluchtelingen in Ter Apel kon de grote stroom vluchtelingen niet meer aan, waardoor nu verschillende gemeenten moeten bijspringen.

Bed, bad, brood en nu ook spellen
“Wij bieden vanuit de gemeente bed, bad, brood en wifi, maar je ziet natuurlijk ook dat mensen de dag willen doorbrengen op een leuke manier”, vertelt de projectleider. Vandaar dat er dit ervoor gekozen is om alleen maar spellen in te zamelen.

Koffijberg vindt het daarnaast leuk om te zien dat de vluchtelingen kennis kunnen maken met typisch Nederlandse spellen. “In de opvang hebben we medewerkers die ook Arabisch kunnen spreken en die leggen de spellen dan uit”, zegt Koffijberg. Zo kunnen de nieuwkomers toch nog een potje Levensweg spelen.
Vluchtelingenmoe
Hoewel Dordt voor Oekraïne en de gemeente wat spellen hebben kunnen inzamelen, lijkt er toch minder gedoneerd te worden voor deze doelgroep. Zo zijn er nog helemaal geen spellen ingeleverd bij één van de twee aangewezen inzamellocaties.

Toen de organisatie dezelfde actie organiseerde voor gevluchte Oekraïners waren de meubels en donaties bijna niet aan te slepen. Maar Jeroen Koffijberg heeft nog geen reden om te denken dat Dordtenaren vluchtelingenmoe zijn: “Door de vakantietijd wordt er mogelijk minder ingezameld dan normaal gesproken, maar wij krijgen meer dan genoeg binnen.”

Sjoelbak gezocht
De inzamelactie is daarnaast ook nog niet afgelopen. Tot vrijdag is het mogelijk om spellen te doneren in het stadskantoor en in het Aandachtscentrum. Alle spellen zijn welkom. “Misschien heeft iemand nog een sjoelbak op zolder liggen, wie weet”, zegt Koffijberg.

Lees meer over:

inzamelactie|Vluchtelingen|

Lees ook

‘Kom je afval brengen? Neem dan iets bruikbaars mee voor de vluchtelingen’

De lente is begonnen en het mooie weer zorgt ervoor dat veel mensen beginnen aan het opruimen van hu...

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisi...

Circus voor Oekraïne uitgesteld

Eigenlijk zou donderdag een begin worden gemaakt met de opbouw, maar circusliefhebbers moeten nog ev...

Eerste vluchtelingen komen woensdagmiddag aan bij Dordtse crisisopvang

Met busjes komen ze uit het overvolle opvangcentrum Ter Apel. In kleine groepjes, laat een woordvoer...

Snel passend onderwijs en begeleiding voor gevluchte kinderen in Dordrecht

De gemeente Dordrecht vindt het belangrijk dat de kinderen en jongeren die gevlucht zijn uit Oekraï...

Inzamelactie voor vluchtelingen uit Ter Apel

Dordt voor Oekraïne heeft zich de afgelopen periode ingezet voor Oekraïense vluchtelingen. Nu wil ...