Dordrecht, Netherlands

VvE Newton doet aangifte na lachgasfeest in appartement Leerpark: vijf lege tanks achtergelaten op parkeerdek

Door Ingrid de Groot.

Lachgaspatronen (foto ter illustratie).
VvE Newton (Vereniging van Eigenaren) op de Leerparkpromenade in Dordrecht doet vandaag (maandag) aangifte bij de politie na een lachgasparty in een appartement op het Leerpark. De feestgangers gebruikten de ballonnen vorig weekend in en rond een woning van verhuurder Woonbron.
Marjolein Vos | 4 juli 2022 15:44 | Aangepast op 4 juli 2022 15:44
De bewoner én zijn gasten hielden de hele nacht met rumoer en het gesis van lachgaspatronen omwonenden uit hun slaap.  ,,Er is veel geluidsoverlast geweest", aldus de voorzitter van de VvE Newton, waarbij eigenaren van 123 koopappartementen zijn aangesloten op het Leerpark.

De ochtend na het lachgas-feestje dumpten de partygangers vijf lege vijf liter-tanks lachgas op het parkeerdek van het appartementencomplex.  De VvE vindt het onaanvaardbaar en stapt nu voor aangifte naar de politie.  ,,Dit soort tanks met lachgas in huis is gewoon gevaarlijk, omdat er ontploffingsgevaar kan zijn", aldus de voorzitter van de VVE. 

Hij ergerde zich bovendien aan de lachgaskoeriers die de bewuste nacht af en aan reden om tanks en patronen met de partydrug aan huis af te leveren. ,,Het is een handel, dat wil je niet weten."
Lachgas geeft een korte kick of roes van euforie. Jongeren gebruiken soms vele tientallen ballonnetjes op een nacht, omdat de kick zo snel verdwijnt, na amper dertig seconden.  Het goedje geeft een lacherig of bedwelmend gevoel, maar kan ook negatieve effecten hebben zoals duizeligheid, slappe ledematen en zelfs op termijn neurologische schade.

Afgelopen weekend kwam bij de politie ook een overlastmelding binnen van lachgas-gebruikers op het parkeerterrein bij het Energiehuis in Dordrecht. Het groepje jonge mannen lurkte  de hele nacht aan oranje lachgas-ballonnen. Met hun autoradio keihard aan vierden ze een feestje op het parkeerterrein tegenover Villa Augustus.

Ook raadslid Marco Stam, oud-wethouder van Beter voor Dordt, ziet dat het gebruik van lachgas woekert in de stad. ,,Op de parkeerplaats bij winkelcentrum de Bieshof in Stadspolders ligt het soms bezaaid met lege patronen. Dat is mijn eigen waarneming." Ook sportpark Schenkeldijk is volgens hem een hotspot waar lurkende lachgas-gebruikers, regelmatig 's nachts samenkomen. ,,Ze laten veel afval achter." 

De gemeente Dordrecht kijkt uit naar een landelijk verbod. In afwachting van dat verbod is enige tijd geleden een APV (Algemene Plaatselijke Verordening) in het leven geroepen. Het hinderlijk verkopen of gebruiken van lachgas in de openbare ruimte is sindsdien verboden in de stad. 
Burgemeester Wouter Kolff zei in 2020 al voorstander te zijn van een landelijk totaalverbod vanwege de gezondheidsrisico s en de overlast.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Lees ook

Verkeerschaos centrum: 'We moeten door de zure appel heen'

Het zal velen afgelopen zaterdag zijn opgevallen: de effecten van de wegwerkzaamheden in de stad. Er...

'Ook NAC-supporters genoten stiekem van FC Dordrecht'

De Dordtse wondertrein blijft maar doordenderen. Ondanks een stroeve start (en een merkwaardig incid...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Dordrecht stapt over op turfvrije potgrond

De gemeente Dordrecht stopt met het inkopen van potgrond met turf. In plaats daarvan gaat de gemeent...

Onderwijsmuseum zoekt kinderen voor kinderbestuur

Hoe maak je een museum aantrekkelijk voor kinderen? Om daar een antwoord op te krijgen, zoekt het Na...